Вход | Регистрация

10 търновски общини готови за почистването

10 търновски общини готови за почистването
Снимка: Булфото

1050 чувала за смет и 2000 броя медицински ръкавици са раздадени на десетте общини в област Велико Търново, които ще се включат активно в тазгодишната кампания "Да изчистим България за един ден”, съобщават от областна администрация.


Община Велико Търново е определила няколко мръсни зони. Те са в района на Шемшевско шосе, където има изхвърлени строителни отпадъци; в зоната около ул. "Йоасаф Бдински”; кв. "Света гора”, където има голямо количество изхвърлени битови отпадъци; над ул. "Иван Момчилов” в кв. "Картала"; в района на ул. "Опълченска”, където има трупани с години битови отпадъци; на ул. "Деревня”; по пътя за манастира Света Троица, където се е образувало микросметище; на път Е85, на отбивката за ТИР-ове, в края на кв. "Зона Б", където има струпвания на строителни отпадъци; в района на автополигона на ул. "Беляковско шосе”, където също има замърсявания и др.

Екипът на общинската администрация ще почиства района около Дома за стари хора "Венета Ботева”, където се е образувало микросметище. На макрираните от общината мръсни зони ще има отворени пунктове, на които ще се раздават чували и ръкавици.

883570

Община Горна Оряховица е маркирала като мръсни зони асфалтовия път към хижа "Божур”; асфалтовия път, който води до депото за твърди битови отпадъци в местността "Бабенец”, както и две нерегламентирани сметища в района на бившата бирена фабрика и в местността над улица "Братя Бендереви”.


Акцията в община Свищов ще обхване всички централни и извънградски паркове. От общината са маркирали повече от 10 мръсни зони. В кампанията ще се включат фирми, общински структури, граждани, както и преподаватели и студенти от Стопанска академия.


Всички населени места в община Полски Тръмбеш по традиция ще се включат в почистването. Маркирани са основно две големи мръсни зони. Служители на общинската администрация ще почистват местността "Ловен парк”, който е много замърсен район и входа на града откъм Свищов, където ще се извършва механизирано почистване.


Община Лясковец е определила две мръсни зони в града- зелените зони около манастира "Св. св. Петър и Павел”, екопътеката и местността Лесопарка, както и почистване в дворовете на детските градини и училища. На 20 април се предвиждат и екоакции в петте села на общината - Козаревец, Драгижево, Мерданя, Добри дял и Джулюница, които включват подрязване на храсти и сухи клони, почистване на улици и площади, оборки и др.


Акцията в община Елена ще се изпълнява основно в района на язовир "Йовковци”. Граждани и общински служители ще почистват ръкавите на водоема в района на селата Вълчовци, Донковци, Шилковци и Яковци. Там са се образували нерегламентирани микросметища от туристи и ловни дружинки.

883562


Общинските служители на Павликени ще почистват района на Граски парк. Предвидено е основно почистване на училищните дворове, както и двора на Селскостопанския техникум, като учениците ще извършат и залесяване.


В Стражица началото на акцията е в 9.00 часа. Мръсните зони са: в района на Дома за деца, лишени от родителски грижи в града, край Медицинския център, дворното пространство на СОУ "Ангел Каралийчев", зелената площ в района на бивша мелница и в района на паметника по пътя за с.Асеново.

Общините Златарица и Сухиндол също ще станат част от екоакцията.


В общините и населените места е заявен интерес за участие в голямото чистене от фирми, от колективи на държавни и общински институции, от училища и културни ведомства, от домсъвети, от неправителствени организации, от граждани. Служителите на Областна администрация ще почистват района на ул. "Опълченска”във Велико Търново, където има трупани с години отпадъци.

883565

Тази година в кампанията ще участват и местни доброволци. Към общините са привлечени по двама доброволци, които да подпомагат дейността на екоотделите, а към Областна администрация – шест студенти от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий”.






Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар