Вход | Регистрация

37 депа за отпадъци в страната вече са облагородени

До края на 2016 г.ще бъде закрито и рекултивирано сметището в Русе

37 депа за отпадъци в страната вече са облагородени
МОСВ

37 стари депа за отпадъци в страната с обща площ 1450 декара са рекултивирани и облагородени по проект за закриване на общински депа за битови отпадъци, финансиран по ОП "Околна среда 2007-2013". Това отчете вчера Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Още две сметища – в Русе и Върбица, ще бъдат закрити в рамките на този проект, стана ясно от направения отчет. Сметището в Русе ще бъде изцяло рекултивирано до края на 2016 г.

ПУДООС отчете резултатите от проекта, финансиран по ОПОС 2007-2013 на стойност 97 627 253,99 лв. С тези средства са изпълнени 37 проекта в общините: Калояново, Раковски, Столична, Каспичан, Самуил, Разград, Цар Калоян, Сухиндол, Кубрат, Угърчин, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Кнежа, Летница, Сливо поле, Царево, Каолиново, Велики Преслав, Главиница, Тополовград, Бяла Слатина, Оряхово, Исперих, Свиленград, Драгоман, Димитровград, Приморско, Чипровци, Елхово. В общините Хитрино, Силистра и Ветово са рекултивирани по две депа.

Министърът на околната среда Ивелина Василева подчерта, че с този мащабен проект се прави инвестиция в създаването на здравословна среда за хората, цели се спиране на замърсяването на почвите, водите и въздуха. По думите й този проект има принос и в контекста на Глобалното споразумение за климата, защото чрез него се осигурява улавянето и отвеждането на метан, което има пряк положителен ефект за редуцирането на парниковите емисии.

Проектът "Изпълнение на дейности по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци на територията на Република България, които не отговарят на нормативните изисквания" е част от цялостната политика на МОСВ. За миналия програмен период той разполагаше с 830 млн. лв. за дейности, свързани с отпадъците, а за новия са осигурени 560 млн. лв.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар