Вход | Регистрация

ЗОНТА с първа стипендия за дете в неравностойно положение

ЗОНТА  с първа стипендия за дете в неравностойно положение Снимка: Север.бг

19-годишната Стефка Атанасова е първата стипендиантка на ЗОНТА клуб Интернешънъл Велико Търново като дете в неравностойно социално положение. Тя получава 4-годишна студентска стипендия в размер на 8 000 лв. Годишно тя ще има право на 2 000 лв. В навечерието на студентския празник, момичето взе половината стипендия за първата година от обучението си в размер на 1000 лв.

Втората част ще й бъде дадена в навечерието на 8-ми март - Деня на Жълтата роза на Зонта Интернешънъл.

Наградата й бе връчена вчера, лично от президентката на ЗОНТА клуб Нелина Църова.

"Лично за мен днес /вчера - б.а./ е празник. Защото стартираме своя нов проект, в помощ за една млада жена, в неравностойно положение. Искаме да завърши висшето си образование и искаме да й помогнем.  Така, когато има мечта и приятели, мечтата се сбъдва", поздрави момичето Църова.

Миналото лято Стефка е работила в ресторанта на известен великотърновски хотел. Собственичката му, член на ЗОНТА, забелязала старателното и умно момиче и предложила на дамите от клуба да й помогнат. Така е факт новият проект - стипендия за дете в неравностойно социално положение.

Стефка Атанасова е родена на 22 септември 1994 г. в Горна Оряховица. Завършила е ПГТ "Д-р Васил Берон" - В. Търново през 2013 г., понастоящем е студентка І курс в УХТ  - Пловдив, специалност "Икономика на хранителната индустрия".

Тя е била изоставена от майка си в дом, заради невъзможност да се грижи за нея. Когато е била на 5 години попада в SOS детското селище в Трявна. Там е живяла 8 години, след това в приемно семейство.

Казва че в балканското градче са преминали най-хубавите й, детски години. Нейната SOS приемна майка я е научила на много неща. Най-важното - да бъде себе си и да приема спокойно нещата, както и да се бори, но тихо.

"В къщата живяхме пет деца. Едни идваха, други си отиваха. Странно ми беше когато аз бях най-малката и се грижиха за мен другите деца, а след това беше обратното - като най-голямата, аз се грижих за другите. Вземах ги от училище, помагах им с домашните. Това ме научи животът там - как да се грижа за деца", признава 19-годишното момиче.

Стефка споделя, че познава родната си майка от Велико Търново и вече е преодоляла неудобството да разказва за живота си без нея. Сега обаче, те са по-близки от всякога. Дори й станало мъчно, че трябва да се разделят, защото момичето вече е в Пловдив.

"Мама ми се възхищава, защото съм стигнала до там, където тя все още не е", усмихва се първокурсничката. И допълва, че мечтата й е да работи в сферата на туризма и да бъда управител на хотел, някой ден.

"Не искам да съм от тези хора, които бягат в чужбина. Не е добра икономически България, но ще допринасям за развитието й. Имам мечта след време, като създам семейство да живея в Трявна", казва Стефка.

Нейният девиз е "Аз се боря". Ще празнува 8 декември с колеги първокурници в Южна България.

Гости на тържеството по повод връчването на стипендията на Стефка бяха дами, членове на ЗОНТА, възпитатели и възпитаници от SOS селището, където е израснала тя.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар