Вход | Регистрация

Задържаха мъж, издирван от чешките власти за трафик на дрога

Дилърът Радослав бил члена на организирана престъпна група, разпространявал и психотропни вещества

Задържаха мъж, издирван от чешките власти за трафик на дрога

Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 43-годишен мъж, издирван с Европейска заповед за арест от чешките власти.

Искането за предаване на българския гражданин Радослав М. с постоянен и настоящ адрес в Добрич е издадено на 20 септември 2016 г. от Окръжен съд Свитави в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Мъжът е обвинен в извършването на територията на Чехия на незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества и участие в организирана престъпна група. Деянието е наказуемо с лишаване от свобода за срок от 10 до 18 години.

Мъжът е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген. Задържан е на 19 април 2017 г., след като повече от 6 месеца е издирван от националната полиция на територията на страната.

Съдът прие, че спрямо мъжа следва да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда, тъй като в периода на издирване той умишлено се е укривал. В мотивите си Окръжен съд - Добрич отбелязва още, че добричлията се издирва за деяния, които и според разпоредбите на българския Наказателен кодекс са тежки умишлени престъпления, всяко от които е наказуемо с лишаване от свобода за повече от 5 години.

Воден от тези съображения, съдът определи мъжът да остане в ареста в Добрич до призоваването му по делото за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест. Определението на Окръжен съд-Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.v 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар