Вход | Регистрация

Заредете се позитивно с "Узана Поляна Фест" 2013

Третото издание на най-големия екофестивал у нас започва днес в едноименната местност, вижте какво включва програмата

Заредете се позитивно с "Узана Поляна Фест" 2013
Снимка: Север.бг

Добри екопрактики, биопродукти, свежи зелени идеи, иновативни технологии, арт инициативи - ето че дойде време за "Узана Поляна Фест" 2013. Север.бг посещава фестивала от самото му начало през 2011 година и нямаме търпение, вероятно и вие, да се "гмурнем" сред тълпите усмихнати хора, да се насладим на програма на събитието и да разгледаме многобройните шатри на изложителите, творчески ателиетата. А ще има и дегустации, презентации, музикални изпълнения, игри и забавления, и още, и още.

Ще се опитаме да щрихираме интересните неща, за да не ги пропуснете, от програмата на фестивала, който ще се проведе от 12 до 14 юли в местността Узана над Габрово.

В екоакадемичните хоризонти ще се срещнете с участници, които ще ви увлекат в игри и демонстрации, както и ще ви разкажат за техните зелени проекти. Всички посетители ще имат възможност да натрупат разнообразни практически познания, които ще подобрят екологичната им интелигентност.

Тази година акцент на ЕкоАкадемията е играта "Хомо Респонсабилис", организирана от Фондация "Тайм". Ще бъдат засегнати теми като корпоративна социална отговорност, fair trade, образование за развитие, търговски връзки север-юг, мениджърската отговорност и етичните аспекти в процеса на взимане на решения. Симулационната игра е насочена към развиване на екологично отговорното и интелигентно мислене, предвид очертаващите се световни тенденции.

От Дружество за запазване на биоразнообразието ще изнесат лекции за отговорно поведение сред природата по време на излет. Ще ни научат и как да бъдем горски следоразбирачи. Присъстващите ще могат да се запознаят с обитателите на Природен парк "Българка" и как да ги разпознават по стъпките им. А ботанико-зоологичните турове обещават да ни заведат до връх Исполин и по екопътека Узана – за да упражним новите си знания и на живо.

Сдружение "Екологична организация - Родопи" пък предлагат кратък практичен курс "Работа с полеви и фото-ботанически определител". Фотоизложба на дунавска екотематика ще подредят от Международен център за координация на екологическата информация за река Дунав – Белене.

Българска фондация "Биоразнообразие" представя проекта си "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", който се изпълнява в момента в Западна и Централна Стара планина. От фондацията обещават да ни запознаят с типичната за района на проекта млекарска и сладкарска продукция.

"Сдружение за Зелени инициативи" ще насочи вниманието към климатичните проблеми, предлагайки да изчисли на място въглеродния отпечатък на всички желаещи. Участниците ще могат и да се запишат за компенсиране на техния отпечатък, а всички желаещи ще научат полезна информация и начини за намаляването му.

Ресурси, екология, образование и здравословно хранене са главните проблеми, които ще можете да чуете и обсъдите в Презентационния център. В програмата на панела са включени премиера на филма "Нигерия кърви петрол" на Генади Кондарев, дискусии "Възможни промени в нормативната база за устойчиво ползване на общинските пасища, мери и ливади", "Екосистемни услуги – оценка и картиране", "Може ли образованието в училище да е образование, ако то не е глобално?" и др.

Ще може да станете свидетели и на "RГолям" или накратко "Ъъъ!" на Театрална формация "Студията" - театрален спектакъл по скечове на Ханох Левин или още Как се "налива" сол в раните - една притурка към абсурда на живота ни.

Организация за Съвременно изкуство и култура "36 Маймуни" ще представят мултимедийния спектакъл "Рея".

Несъмнено Детският център ще е най-пъстрото място на Узанската поляна – интересен и интригуващ с разнообразните си предложения. Предвидените игри и активности за малките посетители на фестивала имат за цел не само да ги забавляват, но и да ги стимулират да мислят за околната среда по нов и устойчив начин.

Основните организатори на детските събития са Сдружение "Див Рошков", Фондация "Бъдеще сега", "Био Игри", "Робопартанс", Център по Забавна Математика.

Подготвени са разнообразни приложни работилници с вълна, семена, черупки от яйца, търсене на билки в гората, изработване на хвърчила, български математически фолклор. За технически настроените пък ще има специални демонстрации по роботика, изработване на батерии с лимони и провеждане на ток през картофи или през чаша вода. Детската програма включва още театрално представление, ролеви игри, йога за деца, въжена градина, барабани и състезание по планинско колоездене.

В панела Дзен център се акцентира върху здравословната храна и хармонизиращите практики. Освен станалите традицонни за фестивала йога упражнения и тренировки по кунг фу, тази година ще можете да се запознаете с различни техники на самозащита, медитация и самолечение на тялото. А по-атристичните от вас ще могат да се включат в уъркшоп за контактна импровизация и съвременен танц. И за да постигнете 100% хармонизиране между тяло и дух не пропускайте веган предложенията.

В панела Техно Парк ще бъде представен модел на уличен стълб с LED осветително тяло и фотоволтаично захранване, както и тест-драйв на електрически превозни средства.

На ЕкоПазара ще бъдат изложени демонстрационен кошер за наблюдаване на движението и поведението на пчелите, ръчно приготвени биохрани, възглавници с пълнеж от просо и спелта, яйца от пъдпъдъци, отгледани в подножието на Узана, розова вода за пиене и козметика от рози.

Арт ателиетата включват демонстрация на оцветени памучни и вълнени прежди, билколечение, работилница за кукли, уъркшоп керамика, замесване на тесто и общностно месене, изпичане в пещ и разиграване на "Театър на трохите".

В концертната програма участие ще вземат Рафи, Bom Bok Orchestra, Оратница, Остава, Група за автентичен фолклор  "Златното руно". Ще бъде представен и Drum Circle Libera с Мартин Иванов.

Състезания по спортно ориентиране за купа "Узана – ПП Българка" и купа "Габрово" 2013 г. организират дирекцията  на Природен парк "Българка" и Клуба по спортно ориентиране "Узана", Габрово. Те ще се проведат на 13 и 14 юли. Стартът ще бъде даден в района на горски дом "Узана". Ще се проведе и Трети кръг от национален ХС шампионат за купа България – състезание по планинско колоездене дисциплина ХСО.

"Узана Поляна Фест" 2013 се организира от Фондация "Тайм" и се реализира с финансовата подкрепа на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Община Габрово.

Няма как да споменем всичко от богата програма на екофестивала. Подробна информация може да получите ТУК. Грабвайте палатката, възможни са и настанявания в хотели, хостели и къщи в региона, стягайте раницата и потегляйте към Узана! Побързайте - откриването е от 17:30 часа, когато ще бъдат освободени птици от Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани". Освен това ви очаква уикенд, изпълнен с куп приятни емоции и преживявания.

<<Sever.bg във Facebook>>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар