Вход | Регистрация

Глаукомата - "тихият крадец"

Глаукомата - "тихият крадец"
Снимка: Sever.bg
Интервю с Д-р Николай Иванов, който работи като офталмолог повече от 25 години - първо в ДКЦ, а сега и в клиника "Св. Петка" във Велико Търново.

Около 100 души са се прегледали безплатно за глаукома в очната клиника "Св. Петка" във Велико Търново от началото на скрининговото изследване. В рамките на едни месец - до 7 април - ще се правят профилактични прегледи по повод Световният ден за борба с глаукомата 12 март. Офталмологът д-р Николай Иванов ни разказа повече за това заболяване. Повече от 25 години той се "вглежда" в очите на хора и търси коварното му присъствие.

Д-р Иванов, какво заболяване е глаукомата?

Глаукомата е заболяване, което уврежда зрителния нерв и зрителното поле. Дегенеративните промени се дължат на повишаване на вътреочното налягане и на съдови промени.Това е сериозно заболяване, което, ако не се лекува, води до ослепяване. Ключът към положителен резултат от лечение на заболяването е навременната диагностика и регулярните очни прегледи с адекватно лечение.
Глаукомата се дели на първична и вторична. Откритоъгълната глаукома е най-честият вид първична глаукома. Повече е характерна за възрастните хора, протича в продължение на години, често без симптоми. вторичната глаукома не се дължи на еестественото стареене и е придружавана от други заболявания. Често протича бързо и остро. При внезапно покачване на вътреочното налягане се чувства гадене, силно главоболие, получават се зрителни нарушения. Това състояние почти винаги принуждава пациентите да потърсят лекарска помощ.  има и конгенитална (вродена) глаукома, която настъпва веднага след раждането.

Колко хора боледуват от това заболяване на очите?

Независимо от все по-новите методи за диагностициране и лечение, слепотата от глаукома е значителна. В света, според статистиката, боледуват над 67 млн. души, от тях над 7 млн. са ослепели. В България заболелите са около 55 000. Според Асоциацията на заболелите от глаукома заболяването е на второ място като причина за слепота, след катарактата или "старческо перде", както го знаят повечето хора. Катарактата обаче е лечима с оперативна намеса и на първо място остава глаукомата като причина за пълна слепота.

Какъв е механизмът на увреждане?

Основният рисков фактор - повишеното вътреочно налягане - уврежда зрителния нерв, изпращащ сигнали до мозъка, които ние възприемаме като образи. Поради увреждането настъпва клетъчна смърт на нервни клетки и някои от сигналите не достигат до мозъка ни. Това води до намаляване на зрението, а при липса на лечение и до пълно ослепяване.

Заболяването наследствено ли е?

Да, наследствено е. Над 5% е по-висока вероятността да се разболее някое от следващите поколения, отколкото при фамилно необременени хора.

По какво човек може да разбере, че има глаукома?

Коварното на заболяването е, че човек в началните стадии почти няма никакви оплаквания. Затова глаукомата я наричат “тихия крадец”. Тя отнема без човек да чувства. В началото започват банални оплаквания от главоболие, болки в очите, смущения в адаптацията към тъмно. Появяват се петна (секторни скотоми - отпадане на части от зрителното поле). Когато започне атрофия на зрителния нерв, започва и снижение в зрителната острота на зрението. Най-лошото и коварното на заболяването е, че човек в началото не знае, че е болен. Каквото вземе глаукомата, не връща.

Открихте ли заболяването при някои от пациентите, минали през кабинета за скринингово изследване?

От около 100 прегледали се от началото на кампанията до сега при 8-9 човека открихме заболяването. Но това е първичният преглед, предстоят още изследвания за определяне на адекватно лечение на всеки един от тях. Ние не работим със Здравната каса, изледванията се заплащат (около 80 лева) и това до голяма степен спира хората, особено по-възрастните, да обръщат по-сериозно внимание на здравето на очите си.
Много пъти заболяването се открива случайно. В кабинета дойде момче, за да извадя чуждо тяло, попаднала в окото му. По огледа на зрителния нерв след това открих, че има и напреднала глаукома, за която той не подозираше. След това се сети, че баба му е ослепяла от глаукома.

...
В момента повече от 40 милиона души по света са слепи, като глаукомата е една от основните причини за това. От Световната здравна организация бият тревога, че без превантивни мерки, в следващите 15 години броят на заболелите ще се удвои. Сега на всеки 5 секунди някой губи способността си да вижда, а всяка минута ослепява по едно дете. Учените са установили, че страхът от слепотата е на трето място след страха от рак и сърдечно заболяване.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар