Вход | Регистрация

Грипна епидемия за 3 общини в Ловешко

В Ловеч, Троян и Луковит контролът е засилен

Грипна епидемия за 3 общини в Ловешко
Снимка: Thinkstock/Guliver

Случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип нараснаха рязко за пета седмица в периода 27 януари – 1 февруари на територията на 3 от общините на област Ловеч информират от РЗИ в града.

В община Ловеч е регистрирана заболяемост 390,8 на 10 хиляди население, което надхвърля епидемичните стойност за града; 378, 9 на 10 хиляди са заболелите за община Троян и 324,23 на 10 хиляди - за община Луковит.

Много от случаите протичат с типичната за грип симптоматика, в Националната Референтна лаборатория за диагностика на Грип и ОРЗ ще бъдат транспортирани проби за вирусологично изследване и изолиране на причинителя. Засегнати са всички възрастови групи.

Заболяемостта от ОРЗ и грип на територията на останалите градове - центрове на общини, е с тенденция за завишаване, но все още в обичайните за сезона граници и продължава насочено й проследяване, успокояват здравните инспектори.

Във връзка с това, на проведено спешно заседание днес на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и ОРЗ гр. Ловеч се взе решение за обявяване на епидемична обстановка на територията на общините Луковит, Троян и Ловеч, считано от 04 февруари 2014 година.

По информация от РИО – Ловеч учениците в областта са в редовна междусрочна ваканция до 05.02.2013г.

Разпоредени са следните противоепидемични мерки:

1. Медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.

2. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

3. Болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.

4. Хоспитализиране на болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания (белодробни, сърдечно-съдови, диабет и др.).

5. Преустановяване на плановите операции и свижданията в МБАЛ Ловеч, Троян и Луковит, ДПБ Ловеч и гара Карлуково, СБАЛББ Троян; засилен дезинфекционен режим.

6. Медицинските специалисти в детските заведения и училищата, с помощта на възпитателите и преподавателите, да провеждат засилен филтър. Откритите болни деца да се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа. Да се засили дезинфекционния режим.

7. Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол.

С писма са уведомени Областен управител на област Ловеч, кметовете на общините, директорите на РЗОК и ЦСМП-Ловеч, МБАЛ и специализираните болници, които от своя страна да разпоредят изпълнение на съответните противоепидемични мерки, залегнали в плана за борба с ОРЗ и грип и техните локални планове.

Отдел "Противоепидемичен контрол” на РЗИ – Ловеч продължава ежедневното наблюдение на регистрираните случаи на ОРЗ и грип на територията на цялата област.

В допълнение е важно да се подчертае, че е необходимо гражданите с оплаквания да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение.

В случай на възникване на заболяване е необходимо да се ограничат до минимум контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение, с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар