Вход | Регистрация

Децата ни ще живеят по-кратко от нас

Децата ни ще живеят по-кратко от нас
Снимка: Foter.com / CC BY-SA

Знаете ли, че нашите деца ще са първото поколение, за което се очаква да живее по-кратко от родителите си, поради лош хранителен режим и обездвижване?

Това не е просто някаква измислица, а неприятна статистика. По света вече има над 43 000 000 деца до 5-годишна възраст, които страдат от свръхтегло или затлъстяване (данни на СЗО от март 2013 година), а прогнозата на учените е до 2020г. броят им да достигне 60 000 000.

До какво води това? Води до редица болести, като най-сериозните сред тях са сърдечните инфаркти и мозъчните инсулти. Води до диабет от втори тип, който се считаше за болест на възрастните, но днес покосява и 8-годишни деца.

Освен това, децата със свръхтегло е по-вероятно да останат такива и като пораснат, което увеличава опасността от хронични заболявания и дори инвалидизиране.

А защо се стига дотук? Една от основните причини е, че все по-малко хора могат да готвят. Масово хората предпочитат полуфабрикатите или дори веригите за бързо хранене. А не е нужно да обясняваме защо те са вредни. Най-добре вижте този списък с топ 10 на най-вредните храни и внимавайте.

Един от хората, които се борят активно с този проблем е английският готвач Джейми Оливър, който обяви днешният 16 май за "Световен ден на хранителната революция, с едно или повече деца".

Неговата цел е днес възможно най-голям брой възрастни да отделят време и да покажат на децата си как да готвят. Защото именно родителите са хората, от които зависи промяната.

Ако искате да се включите, научете повече тук: http://www.foodrevolutionday.com/



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар