Вход | Регистрация

Днес е Световният ден за борба с рака

Днес е Световният ден за борба с рака
thinkstockphotos.com

На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Апелът е към всички, а целта е намаляване на преждевременната смърт, причинена от рак, да падне под 25% до 2025 година.

Световният ден за борба с рака е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в борбата с коварното заболяване. И тази година кампанията ще се фокусира върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака - да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: "Ракът - знаете ли"?

Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие се провежда на 4 февруари 2000 г. в Париж. Тогава се приема Парижката харта срещу рака и се взема решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. На всеки 100 души, които се разболяват от рак, 30 биха могли да се спасят от смъртта с превантивни мерки, ранно диагностициране и лечение. Специалистите прогнозират мрачно бъдеще, според което, ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз /ЕС/ раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания.

Статистиката показва, че с увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението, се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак. Заболеваемостта при мъжете и жените продължава да нараства, въпреки по-добрата профилактика и лечение. Най-разпространените видове рак при жените е ракът на гърдата и ракът на белите дробове при мъжете. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.

Всяка година СЗО подпомага Световна организация за глобален контрол над рака да организира различни събития, които да информират населението за коварната болест.

Все пак има добра новина и тя е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

се спре употребата на тютюн и се избягвате помещения, където човек може да стане пасивен пушач;

не се злоупотребява с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;

се избягвеа прекомерното излагане на слънце;

се поддържа здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражняване на редовна физическа активност;

се знае как да се предпазваме от инфекции, които могат да причинят рак;

редовно се ходи на профилактични прегледи.

Екип от изследователи, които са търсили отговор на въпроса защо раковите клетки са толкова издръжливи, попадат случайно на много по-важно откритие...
При провеждане на своите изследвания екипът открива, че химиотерапията всъщност вреди силно на здравите клетки и впоследствие ги кара да отделят протеин, който поддържа и подхранва растежа на тумора. Освен това, тя дори прави тумора силно устойчив на бъдещи лечения. Ооткритията са публикувани в сп. Nature Medicine.
Учените съобщават, че откритията им са ''напълно неочаквани''. Новината идва след като неотдавна бе разкрито при подобно изследване, че скъпите лекарства за ''лекуване на рак'' не само не ''лекуват'' тумори, но всъщност ги влошават.
Вижте в следващото видео какво се има предвид:

 

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар