Вход | Регистрация

Зъбният статус на децата - тема на Кръгла маса в Търново

Поставянето на силанти е част от профилактиката на устната кухина, смятат специалисти

Зъбният статус на децата  - тема на Кръгла маса в Търново
Снимка: Север.бг

"До 8 зъба с кариес имат децата на 6-годишна възраст. При 18-годишните цифрата е същата, само че при вече постоянните зъби. На практика ние подготвяме поколение от инвалиди, защото загубата на зъб е инвалидизация. Нарушава се както дъвкателната функция, така и говорната, а и естетичната". Това заяви председателят на Националния координационен съвет /НКС/ д-р Николай Шарков на Кръгла маса във Велико Търново.

Повод за форума бе стартираната преди месец във Великотърновска област инициатива на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ за поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 9 години, с цел профилактика. 


Темата за защита на детските зъби от 0 до 18 години е обхваната в Програма за профилактика на заболяванията на устната кухина при децата. Началото е сложено през 2009 година и амбицията на БЗС е да я осъществи до 2014 г. Програмата се финансира от Министерството на здравеопазването.

"Инициативата на Български зъболекарски съюз започва от старата столица. Подобни кръгли маси ще бъдат направени в повечето окръжни центрове. Целта е да бъдат създадени повече възможности за информиране на обществото и най-вече на родителите, защото само с тяхната воля и съгласие може да бъде извършено силанизиране на зъбите" каза председателят на УС на БЗС д-р Борислав Миланов.

Такава мащабна, амбициозна и продължаваща в годините програма няма аналог в момента и тя е уникална не само за България, а за целия свят, смята Миланов.

Около Кръглата маса днес се събраха представители на здравни институции, детски градини и училища и неправителствени организации. С темата бе запознат и новият кмет на града - Даниел Панов.

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дъвкателните повърхности, предимно на постоянни зъби (кътници). Причината това да се прави е, че най-рано пробиващите постоянни зъби са най-рано изложени на агресивните условия в устната кухина и са най-податливи на кариеси.

Поставянето на силанти датира още от 1892 г. През 1972 г. терминът е въведен от Гилинкс и от 80-те години на миналия век поставянето им става масова профилактична процедура. 90% от японските деца са със силанти, а в Скандинавските страни съществуват профилактични програми в тази насока от над 35-40 години.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар