Вход | Регистрация

Изкуствен панкреас ще замести инсулина при диабетиците

До 10 г. ще бъдат поставени първите импланти

Изкуствен панкреас ще замести инсулина при диабетиците
Снимка: sxc.hu

Животът на милиони хора, болни от диабет, може да се промени, благодарение на революционен имплант, обнадеждава в. Daily Express.

Здравните и научни експерти определят британското изобретение - изкуствен панкреас, като "толкова добро, колкото лечение", тъй като ще облекчи пациентите от грижата сами да контролират състоянието си.

Уникалното устройство е с размерите на ръчен часовник. Имплантира се в коремната кухина по хирургичен път и освобождава точното количество инсулин в кръвта. Запасите се попълват чрез къса тръба, която преминава през кожата.

Изпитанията с хора се очаква да започнат през 2016 г., а до 10 г. да бъдат поставени и новите импланти. Изкуственият панкреас е изобретен от специалисти от университета "Де Монфор" в Лестър.

Устройството функционира като истински здрав панкреас - регулира кръвната захар и освобождава достатъчно инсулин в кръвта. Имплантът не трябва да се пълни всеки ден, което ще премахне необходимостта от болезнените всекидневни инжекции. Изкуственият панкреас представлява обвит в специален гел резервоар, който бавно освобождава хормона инсулин при повишаване на нивата на кръвната захар.

Когато нивата спаднат, гелът се втвърдява, осигурявайки освобождаването на точната доза инсулин, обясняват създателите му. Имплантът и поставянето му ще струват 5000 британски лири, допълва БТА.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар