Вход | Регистрация

Лекарите спряха работа

С това те изразиха тревогата си, че няма пари за здравеопазване

Лекарите спряха работа
thinkstockphotos.com

Русенските лекари днес излязоха на протест.

С действията си те подкрепиха организираното недоволство от Българския лекарски съюз във връзка с актуализацията на бюджета на НЗОК.

В знак на съпричастност навън излязоха само медиците и персоналът от частната болница "Медика", докато от Многопрофилната болница за активно лечение, която е с държавно участие засега се въздържаха. Според неофициална информация лекарите от МБАЛ ще изчакат до вторник, за да видят дали ще има все пак актуализация на бюджета на Здравната каса, съобщава БГНЕС.

В 12.00 часа пред сградата на частната болницата излязоха над 40 лекари и медицински персонал. Те изразиха тревога си от състоянието на здравеопазването у нас. И.д. управител на "Медика" д-р Илиян Дамянов обясни, че плащанията за извършени дейности от Здравната каса към болницата се забавят все повече и закъснението е около 3 месеца. Това води до проблем с разплащането с доставчиците на лекарства и консумативи.

Сериозна е ситуацията и с т.нар. скъпоструващи консумативи, например стендовете, които се поставят от съдовите хирурзи.

Лекарите се тревожат, че може да се стигне и до затваряне на здравни заведения.

Медици от цялата страна излязоха на предупредителен протест днес, заради липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вчера Българският лекарски съюз даде срок на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на НЗОК. От съсловната организация заплашиха, че в противен случай всички болници в страната могат да спрат да работят.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар