Вход | Регистрация

Напомпайте се с витамини преди зимата

Напомпайте се с витамини преди зимата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Есента дойде и все още се радваме на топлите слънчеви галещи лъчи. Излети, разходки, шопинг. Така неусетно ще се пренесем в другия сезон зимата - а подготвени ли сме за нея?

Нужно е именно сега да подготвим тялото за следващия студен сезон, защото организмът се нуждае от ударна доза витамини, за да подсили имунитета си. Тези, които държат на доброто си здраве и искат да имат много енергия през по-мрачните и хладни дни, трябва да знаят кои са най-важните витамини за това!

Витамин С - ценен антиоксидант, който през есента е от ключово значение за подсилването на защитните сили на организма, както и за подобряването на метаболизма. За да си набавим повече витамин С, добре е да наблегнем на чушки, зеле, лук, магданоз и шипки. 

Витамин А - есента е истинско изпитание както за кожата, така и за косата и ноктите. Затова е нужно да се снабдим с повече от този витамин. Ще си го набавим от животински продукти като краве масло, риба и яйца. В ябълките, морковите цвеклото и доматите също ще го срещнем в големи количества.

1410518

Витамин D - през есента започваме да усещаме дефицит на този полезен компонент, защото той се синтезира в тялото с помощта на слънчевата светлина. През по-студените и мрачни сезони можем да си го набавим като наблегнем на яйчния жълтък, сьомгата, гъбите и телешкия черен дроб.  

Витамин В6 - благодарение на него се радваме на добър имунитет. Но предимствата му за сърдечносъдовата и нервната системи също не са за пренебрегване. Моркови, зеле, картофи, орехи, боб, яйчен жълтък – всички тези продукти изобилстват от него.

Витамин Е - важен компонент за поддържането на имунната система на организма. Още повече, че витамин Е подпомага синтеза на хормоните, защитаващи клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Продуктите, които ще ни осигурят този витамин, са ядки, зехтин, масло от ленено семе, царевица и зеле.

<< Sever.bg във Facebook >>



beu.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар