Вход | Регистрация

Нямало хормони в пилешкото месо!?

Това успокояват от БАБХ

Нямало хормони в пилешкото месо!?
iNews/ Радила Радилова

Нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз няма през последните 15 години, сочи справка в системата RASFF, информират от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Повод за ответния отговор са случаите с деца, които влизат преждевремнно в пубертета.

"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпроса използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.

При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.

Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо", пишат в прессъобщение до медиите от БАБХ.

Оттам посочват, че се спекулира, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони.

"Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес", съобщават още от БАБХ.

Припомняме, че според майката на 9-годишната вече Симона Борислава Сапарева причината за навлизането на момиченцето в преждевременен пубертет е консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони. Преди три години Борислава забелязва, че тогава 6-годишната Симона има подуване на гърдичките. Консултация с ендокринолог и поредица от медицински изследвания показват, че детето няма раково образование.

Медиците установили, че има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата. Те стигат до единодушното заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори, следствие на храненето.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар