Вход | Регистрация

Изложба показва подаръците на Тодор Живков

Разнообразни дарове, които българският държавник е получавал от цял свят, са подредени в ИЗ "Рафаел Михайлов" в старата столица

Изложба показва подаръците на Тодор Живков
Снимка: Север.бг

Част от колекцията от подаръци на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава в продължение на повече от три десетилетия, може да бъде видяна в Изложбени зали "Рафаел Михайлов" в рамките на Деветото международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново.

Изложбата включва картини, сувенири, статуетки, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на паметници на културата на страни от цял свят. Предметите са разнообразни, интересни и изработени от всякакъв материал.

Посетителите могат да видят макет от планински кристал на Тадж Махал, слонче от тиково дърво с инкрустации от слонова кост, чаен сервиз от самороден нефрит, ловен комплект от нож, рог и малка брадва с инкрустирано от Леонид Брежнев острие, камилско седло, подарено от Муамар Кадафи, и много други.

"Има предмети от почти цял свят, от почти всички държави и континенти. Те носят белезите и културната идентичност на отделните народи. Те ни показват, че сме част от голямото глобално човечество. Изложбата е озаглавена "Тодор Живков и светът. Отминало настояще". Отминало, но и настояще, защото България продължава да съществува и да поддържа своите културни, икономически и социални взаимоотношения с останалия свят", коментира кураторът на изложбата, директорът на Историческия музей в град Правец Таня Тодорова.

Експозицията ще остане във Велико Търново до края на туристическото изложение, 21 април. Цялата колекция от подаръци на Тодор Живков може да бъде видяна в Историческия музей в град Правец, в експозиционна зала, в близост до родната къща на държавника.

 

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар