Вход | Регистрация

Как и защо се „слуша“ в соцмрежите?

Цвета Калейнска с анализ отвъд Океана

Как и защо се „слуша“ в соцмрежите?
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Слушането" в социалните мрежи и развитието на способите за анализ на разговорите в социалните мрежи бяха основните тематики в областта на дигиталния маркетинг, включени за представяне и дискутиране на VII Международен симпозиум по анализ на отношението, който се проведе в Ню Йорк.

Великотърновката Цвета Калейнска, която учи "Публична Администрация” в Градския Университет на Ню Йорк, сподели за нейното представяне, касаещо добри практики в слушането на социалната мрежа Туитър, ползата от анализа в тази социална мрежа и как тя се различава от останалите.

Специално за Север.бг Цвета сподели за своето представяне на форума, горда, че това е място, където дискусията й с експертите в нейното професионално направление са доказали качествената й работа като стратег и анализатор на данни, цифри и откриването на тенденции именно в Туитър.

"Симпозиумът мина много добре. Гост-лектори бяха гурута в индустрията и представители на големи компании като "Амазон", "Хъфингтон Пост", "Американ Експрес" и "Ай Би Ем", както и преподаватели от Оксфордския Университет. Аз представих добри практики в слушането на социалната мрежа Туитър, като в доклада си презентирах ползата от анализа в именно тази социална мрежа и как тя се различава от останалите. Симпозиумът беше затворено събитие за специалистите в сферата и снимките, които бяха правени на него са със запазени права от организаторите. Аз разбира се успях да направя лична снимка с гост-лекторът Андреас Уекх.

1291228

Гледната точка, която представих бе около значението на анализите на социалните мрежи и специфично какво различава Туитър от останалите мрежи. Въпреки, че в България тази мрежа е не толкова популярна, в САЩ тя е водеща. За анализаторите като мен, тя предоставя чудесна възможност за бързо проучване на нови тенденции.

Това става именно чрез слушане на разговорите на приятелите и неприятелите на определена марка (например в работата си за Парамаунт трябваше на анализирам разговори по Туитър за филми с Брад Пит и да разбера положителните и отрицателните тенденции сред разговорите за актьора и за филма му "Зомби Апокалипс").

Бързият анализ се постига от това, че Туитър е платформа, където имаш 140 знака да изразиш мнение и хората в тази мрежа не се замислят колко често да пишат и как точно да се изразят. Докато във Фейсбук имаме неопределена дължина да пишем, в Туитър това е невъзможно.

Постовете в крилатата мрежа, както я наричаме тук, идват на всеки няколко секунди (ако темата е популярна) и за бърз период от време е лесно да съберем милиони постове за определена тема и анализирането й е по-лесно от това в останалите мрежи.

Аз силно стоя зад мнението си, че тя ще остане сред водещите мрежи и фактът, че акция на Туитър се търгува на Стоковата борса за около $30 на акция и няма широки параметри на разлика в цената от ден на ден, може да потвърди моето мнение. 

Сдружение "ГЛОУ" набира лагернички

Вече много пъти сме писали за инициативи, организирани и проведени от Сдружение "Момичета управляват нашия свят" /ГЛОУ/ - неправителствена организация в обществена полза. Досегът на Цвета с организацията, в качеството й на доброволка, заема особено място в живота й.

Както самата тя сподели, "сдружението, което е от изключително голямо значение за мен, откри своята кампания за набиране на лагернички."

Тази година има възможност хора да номинират момичета за участие чрез този формуляр.

За пръв път тази година Цвета Калейнска предоставя три стипендии от нейно име на стойност 80 лева всяка.

"Желанието ми е да спонсорирам момичета, които биха участвали в академията, но не могат да си позволят дори минималната такса-гаранция, която се заплаща за Академията.", обясни младата активистка. 

През последния месец, по линия на ГЛОУ, Цвета е организирала две големи събития за набиране на средства за Академията.

"Йога клас, тук в Ню Йорк  и събитие в известна верига за хранене "Панера Бред." Двете събития преминаха изключително успешно и повече от 200 приятели на лагер ГЛОУ ни посетиха и подкрепиха усилията на Нюйорксият ГЛОУ клуб да съберем средства за лагера.

1291227

Аз продължавам събирането на средства в Сан Франциско през юни, където ще имаме още един йога клас за ГЛОУ. Чрез моята фейсбук фен страница, американска учителка по йога в Сан Франциско се свърза с мен и предложи да учи западното крайбрежие за благотворителност. Освен това тя се присъедини към усилията ми да обучаваме младите момичета в България на лидерски умения.", похвали се още Цвета Калейнска.

1291226

Тя продължава работата си и по кампанията "Цвета за цветовете на езика", като този път я пренася отвъд океана.

"Книги ще бъдат дарени на две библиотеки в Ню Йорк. Общността тук ме подкрепи и помогна с дарението на книги и помагала, за което мога само да се радвам. В момента търся спонсори, за да пренеса още книги и до България, тъй като българското Консулство отказа да помогне на тази социална кампания. Надявам се да успея да намеря спонсори в лицата на българските бизнеси зад океана.", апелира за разбиране и подкрепа младото момиче.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар