Вход | Регистрация

Каузата „Предай нататък“ работи с вяра в доброто

И бивш волейболен национал бе подкрепен от младежката инициатива в Горна Оряховица

Бившият национален състезател по волейбол Тодор Велинов от Горна Оряховица бе един сред 50-те „попаднали“ в полезрението на младежката инициатива „С вяра в доброто“. Той е инвалид, живее сам, а от 3 г. е и без ток, тьй като е в невъзможност да си плати сметката от 864 лева.

В края на седмицата шестима ентусиасти - Лъчезар Любенов, Венелин Стефанов, Елеонора Русева, Ралица Станкова, Ивелина Иванова и Стефания Жекова реализираха първата акция на своята кауза – да помагат на болни, самотни и в трудно социално положение хора. Необременени от скрупули, фалшиви пози и желание „да се покажат“, младите хора срещнаха разбиране и подкрепа на своята искреност и от социалната институция в града.

baf5ca01-e984-b96f-9ecb-29086a18dcbf

Надя Савова и Светла Димитрова от Отдел „Закрила на детето“ и Марина Димитрова, работеща с възрастни граждани към „Социални грижи“, се включиха в раздаването на торбички с храна. Помощта за около 50 човека бе организирана и реализирана в рамките на седмица. Председателят на НЧ „Напредък 1869“, Атанас Петров, също е подал ръка на младежите, за да осъществят инициативата. Освен, че им предостави зала, в която да реализират инициативата си, той е обещал да съдейства за помещение в центъра на града, за да могат ежедневно да се събират и да си движат нещата по социалното начинание.

7e16426f-ffa4-ee9e-3580-fb92f7184b20

Помогнахме на много нуждаещи се хора – на бездомни, които живеят на улицата; на баба, която отглежда сама внучета-близнаци, на жена, включвала се в инициативите за подпомагане на църквата „Св. Никола“, а сега ровеща в контейнерите за храна... Със социалните посетихме в Поликраище майка, живееща в крайна бедност с дъщеричката си, която наесен ще бъде 2 клас. Две торби с хранителни продукти занесохме и на Тодор Велинов, който, въпреки, че като национален състезател, прославял името на България и зад граница и заслужаващ по-достоен живот, се оказа, че също живее мизерно и оцелява „на ръба“. Няма дори хладилник. Ще съберем пари, за да му платим и тока.

980015

Каузата ни е да работим в тази насока – да помагаме с каквото можем на хора в нужда, като станем „топлата връзка“ между тях и институции, ако се налага. Вяра, че каузата ни ще успее, ни дава и фактът, че ни подкрепиха много обикновени хора. Срещнахме и неразбиране, и присмех, и подигравки, но... Каузата „Предай нататък“ работи с пълна сила, когато я следваш с вяра в доброто. Толкова искрена радост и надежда в очите на хората отдавна не бяхме виждали и това ни дава надеждата, че сме на прав път. Каним всеки деен и упорит млад човек да се присъедини към нас. Имаме идеи, имаме и желание да бъдем добри и да следваме целите и амбициите си да помагаме.“, споделиха развълнуваните млади хора.

e0c0757d-887e-616a-3437-e55764371092

Инициативата им е документирана и с видео материал, направен от Румен Димитров, треньор на клуб по таекуондо „Хемус“. Той е поел ангажимента да се погрижи за смяна на балатума в дома на Тодор Велинов.

А това е видеото от посещението при бившия национал, заснето от Румен Димитров:



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар