Вход | Регистрация

Библиотеки, музеи и галерии протестират в цялата страна символично

Техните служители искат по-високи заплати и повече бюджетни средства

Библиотеки, музеи и галерии протестират в цялата страна символично
Музей "Дом на хумора и сатирата"

Национален протест на служители на музеите, галериите и библиотеките ще се проведе днес в страната. Протестът е символичен и ще бъде в 12 ч.пред входовете на културните институции в съответните градове.

В София протестиращите ще се съберат пред служебния вход на Народното събрание. Всички служители ще изразят недоволството си от недостатъчното средства в бюджета за култура и ниските заплати в сектора, носейки лентички с надпис " Аз протестирам", "Аз съм солидарен" или "КНСБ протест".

Държавните музеи, както и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея нямат делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите.

За да се уеднаквят условията в тях са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и близо 4,8 млн. лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, смятат от синдикатите.

Служителите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич планират протестно шествие в ранния следобед по централната пешеходна зона на града. Шествие ще има и до сградата археологическия музей в Бургас, съобщи БНР, а в РИМ-Ловеч ще работят безплатно с посетители.

На повечето места протестът е символичен и няма да попречи на работата на библиотеки, галерии и музеи с граждани. Недоволните ще поставят декларацията си към управляващите, в която описват исканията си, на видно място в съответните институции.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар