Вход | Регистрация

Ваклуш Толев: "Българите сме били под робство, но никога роби"

Новата му книга "Духовните дарове на България" бе представена във Велико Търново

Ваклуш Толев: "Българите сме били под робство, но никога роби"
Снимка: Север.бг

Представянето на новата книга на Ваклуш Толев "Духовните дарове на България" събра снощи в Ритуалната зала на Община Велико Търново много негови почитатели и ценители на духовното изначалие у човека.

Актьорът Любомир Бъчваров, доц-д-р Петко Петков, заместник-ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и доц. д-р Кирил Коликов – главен редактор на сп. "Нур" и на книгата на Ваклуш Толев, представиха печатното издание пред гостите, сред които бяха заместник-кметът на Община Велико Търново Йордан Грозданов и директорът на Дирекция Култура Иван Димитров.

"Тази книга не може да се прочете, защото няма край. Няма епилог и послеслов. Тя трябва да се чете и промисля. Не може и да се преразкаже, освен, ако не го стори авторът й", с тези думи доц. Петков започна представянето, което бе нарекъл "Да бъдем, не да имаме".

"Духовните дарове на България" има две уводни части - предисловие и въведение, седем композиционни елемента и финална част , посветена на причините за робството в България. "Българите сме били под робство, но никога роби. Ние сме единственият народ, който е запазил паролата "България", отбеляза Ваклуш Толев и допълни:

"Предназначението на българския народ е да поеме от кръстопътя онзи път, който му е дала духовната признателност, духовната вълна на мъдростта. Човечеството е изживяло много духовни вълни - на Правдата и Любовта. Сега е в преддверието на Мъдростта. Духовните дарове на България са едно знамение за проницанието за мъдрост".

Ваклуш Толев попита присъстващите дали са си задавали въпроса: защо аристократизмът е изпреварил с хилядолетия пролетариата, когато еволюционното развитие би трябвало да е точно обратното?  На предизвикателното питане самият автор не даде конкретен отговор, защото, по думите му, ние няма да го търсим в това, което говори или пише. Той уточни, че неговият труд третира проблема за вярата, а не за религиите.

Историческите събития в книгата не са погледнати от фактологията, която Толев нарича "гробари на истината". По-скоро те са ориентирани към читателите, които търсят оригинален и различен поглед към българската история и случилите се събития във вековната ни история и култура.

В чест на Учителя, както наричат Ваклуш Толев неговите почитатели, ученикът от Музикалната школа Мирослав Милков, с преподавател Веселин Върбанов, изсвири две произведения на цигулка.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар