Вход | Регистрация

Йога е музика

Враджа и приятели ще изнесат концерт във Велико Търново

Йога е музика
vrajaandfriends

Концертът "Йога е музика", обединяващ култури и жанрове в една обща мисия - духовно пътуване в дълбините на сърцето, ще се състои днес в Клуб за културни инициативи "Таралеж" във Велико Търново.

Организаторите обещават концертът да ни издигне над ежедневното и материалното, за да предложи духовно презареждане. Джаз и поп от Южна Африка ще се преплетат с древните раги на мантра традицията. Танцът "бхаратнатям" ще покаже откровението и чистотата на индийските изкуства.

Входът е свободен, но всеки желаещ може да допринесе със символично дарение. Концертът ще започне от 19 часа в Клуб "Таралеж".

Концертът във Велико Търново е част от национално турне, обхващащо София, Перник, Сливен, Варна, и Пловдив.

Специален гост на събитието ще е Индрадюмна Свами (Indradyumna Swami). Участват още Vraj & friends (мантра рок - ЮАР), Bada Haridas (киртан и рага - САЩ), Meena Patalenska (класически танц "бхаратнатям" - БГ).

Индрадюмна Свами е една от най-космополитните личности на нашето време. Повече от 40 години, създава мостове между духовното и културно богатство на Индия и останалата част от света. Мъдростта му е вдъхновение за хората по целия свят: от Сибир до Амазонка, от Африка до Австралия.

Трудно е да бъде представен с няколко думи. Световно известен духовен лидер, пътешественик, автор на книги, културен деец. Артистичната му природа се разгръща вече двадесет години чрез създадената от него фондация Viva Kultura и проекта "Фестивал на Индия". Проектът събира дарби и таланти от няколко континента и представя едно невъобразимо шоу, съчетало театър, музика, танци и множество уъркшопи.

Индрадюмна Свами участва активно в най-масовия рок фестивал в света Woodstock в Полша, събиращ над 600 000 души всяка година. Там той изгражда алтернативната зоната, наречена Village of peace. Младежите могат да се насладят на мантра и рок музика, на различни демонстрации и ателиета, на здравословна вегетарианска храна.

Благотворителните му дейности също се развиват в огромни мащаби. След бедствието в Индонезия, Махарадж лично ръководеше кампания за изхранване на пострадалото население и благодарение на грижите му, хиляди хора получаваха ежедневно питателна храна.

Неговата необятна енергия превръща всяко събитие в празник, а всеки който общува с него- в сияеща звезда.

Vraj & friends е южноафриканска етно рок група, сформирана от нейния вокалист и китарист Веселин Димитров (Vraja) и колегите му от консерваторията в Кейптаун: Ийтън Смит и Стив Бел.

Музиката им е характерна с причудливия фюжън от рок, джаз, класика с етно мотиви. Уникални инструментални импровизации улавят пулса на Индия, Африка и Европа.

Текстовете им често се преплитат с мантри от древната духовна традиция на Ведите и предлагат музикално пътешествие към любовта и хармонията.

Дебютният им албум "Songs in love and devotion” се радва на голям успех. През 2011 – 2012 те правят и първото си турне в ЮАР, Австралия и Европа. Тази година издават и втория си концертен албум "Shades of love in Union&Separation", който отново е посрещнат с голям интерес . През 2012 Vraj&Friends правят турне в девет български града. Групата има и една песен на български. Участието им в проекта "Йога е музика" е второто им турне в родината. Във формацията участват музикантите Steve Bell-вокали, пиано, тромпет, ,Etan Smit-флейта и саксофон, Веселин Димитров-Vraja- вокали, китара, хармониум. От 2012 към групата се присъединява и басистът Румен Иванов за турнетата в България.

Bada Haridas - известен е с вдъхновяващите си и изпълнени с дълбоко чувство песнопения на мантри в традицията на бхакти йога (Йога на предаността). Изучава и изпълнява класическа индийска музика и рага от 1975 до сега.

Първоначално учи класическа музика и джаз в Университета на Южна Калифорния, където се дипломира в композиране.

Bada Haridas съчетава по един артистичен начин многобройните си музикални влияния, за да създаде уникално изкуство в прослава на божественото. Искрената му практика на бхакти йога, насища музиката му с дълбочина и уникално качество на пеенето, които завладяват публиката.
Международните му изяви са многобройни. Той води различни семинари и курсове, свързани с йога практиката и мантра музиката. Преподава мриданга, хармониум, пеене, теория на музиката и композиция. Като е едно от най-известните имена на киртан сцената, участва във фестивали по целия свят.
В допълнение към разработването на своя собствена оригинална музика, той произвежда записи за много други артисти.

Мина Пателенска - изучавала е няколко класически индийски стила в Италия, Словения, Русия и Индия. Тя е единствена ученичка от Европа на изтъкнатия танцов гуру госпожа Анитха Гуха и нейна старша ученичка-чужденка. Мина изнася представления у нас и в чужбина; била е жури на танцов конкурс в Индия и се е снимала в Боливудски филм. В България преподава в собствената си школа Натараджа, следвайки традицията на Анитха Гуха.


<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар