Вход | Регистрация

Калъп за просфорен печат за хляб - културна ценност на РИМ

Археологическата находка датира от епохата на навлизане на християнството в българските земи

Калъп за просфорен печат за хляб - културна ценност на РИМ
Регионален Исторически музей Габрово

Културна ценност на месец декември на Регионален исторически музей - Габрово е много рядка археологическа находка – калъп за изготвяне на просфорни печати за хляб.

Направен е от добре изпечена и пречистена глина. След изпичането с инструмент е оформена вдлъбнатата част на калъпа и декоративния орнамент. В центъра е представен равнораменен кръст с разширени рамене, завършващи с кръгчета в ъглите. Между рамената са представени стилизирани листа с елипсовидна форма. Околовръст минава бордюр от плетеница. В центъра на кръста е вдълбана квадратна дупка. Липсва част.

Калъпът е намерен през 1987 г. в местността Градът при село Крамолин, Севлиевско. След откриването на калъпа, в РИМ - Габрово от него експериментално е направена гипсова отливка, която дава представа за истинския вид на просфорния печат. Така е установено, че получената от дупката в центъра на калъпа дръжка също е оформена като малък печат за допълнителна декорация на хляба.

Християнството възприема обща езическа практика на направата на специални знаци на хлябовете за посвещаването им за церемониални цели. В православието просфорните печати са получили централна роля в богослужението. Хлябът е сърцевината на Евхаристията (Причастието) – основополагащото за християнската религия тайнство.

Калъпът за изготвяне на просфорни печати за хляб датира от епохата на навлизане на християнството в българските земи.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар