Вход | Регистрация

Космически глас в Царева ливада

Валя Балканска ще пее в дряновкото село за Великден

Космически глас в Царева ливада

Изпълнителката на космическата песен "Излел е Дельо хайдутин" Валя Балканска ще бъде специален гост в програмата на Празничния Великденски концерт, организиран от кметството на дряновското село Царева ливада.

Концертът ще се проведе на 20 април в Централния парк на село Царева ливада, а началото ще бъде поставено в 15:00 часа.

Колоритният глас на народната ни изпълнителка ще звучи в съпровод от родопската гайда на Петър Янев, а танцьорите от горнооряховския ансамбъл "Сидер войвода” ще вдигнат градуса на празника с буйни танци.

1253059 1253062

Валя Балканска започва певческата си кариера през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа” – Смолян.

В репертоара ѝ, представян по цял свят, влизат песни като "Шар планино”, "Девойко, бално ли ти е”, "Триста са пушки пукнали”, "Хайдутине се молеха”, "А бре, юначе лудо и младо”, "Горо ле, горо зелена”, "Майчинко, стара майчинко”. Най-известното й изпълнение обаче остава "Излел е Делю хайдутин”.

Тази песен в нейно изпълнение е повод за национална радост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса с двата американски космически кораба "Вояджър”, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.

Космическият летателен апарат "Вояджър 1″, изстрелян на 5 септември 1977 г., носи плочата със записа на песента "Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска. По повод 60-тата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар