Вход | Регистрация

Молдовски писател лауреат на „Алеко 2013“

Наградата ще бъде връчена по време на Алековите дни в Свищов

Mолдовският писател Сергей Узун стана лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко” за 2013 г. Неговият разказ "Всичко е пркрасно" му донесе авторитетната награда.

В конкурса участваха 86 творби на 71 автора от 15 страни, между които България, Беларус, Румъния, Сърбия, Молдова, Русия, Украйна, Албания, Босна и Херцеговина, Кувейт, Хърватия, Полша, Словения, Унгария и Бразилия.

Конкурсните разкази бяха оценявани от жури с председател проф. Симеон Янев и членове Михаил Вешим, гл. редактор на "Стършел”, Йордан Попов, председател на фондация "Сатирик”, Таня Ликова и Галя Константинова, представители на МФ "Алеко Константинов”.

Наградата – плакет, грамота и парична сума ще бъде връчена на Сергей Узун на тържествена церемония в Свищов на 11 януари по време на честването на 151-годишнината от рождението на Щастливеца.

Алекови дни 2014 ще се проведат в Свищов на 13-ти 14-ти януари /понеделник и вторник/.

П Р О Г Р А М А:

13 януари (понеделник)

В 17:00 ч. от къщата-музей "Алеко Константинов” до паметника на Алеко в градската градина ще премине факелно шествие; в 17:30 ч. на паметника на Щастливеца в градската градина ще бъдат положени цветя.

От 18.00 ч., в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще започне тържественото честване на 151- та годишнина от рождението на Алеко Константинов. В програмата на вечерта са включени: връчване на наградата на лауреата, благотворителен концерт на Руслан Мъйнов и Русалина Мочукова с оркестъра на Държавната опера – Русе с диригент  Владимир Бошнаков.

Музикалните изпълнения включват популярни арии от опери и оперети, канцонети от Пучини, Супе, Калман, Верди, Лехар, Щраус и др. Вход с покани, цена 5 лв. и 3 лв. Набраните средства са за къщата - музей "Алеко Константинов” в гр. Свищов.

14 януари (вторник)

В 15:30 ч., в къща-музей "Алеко Константинов”, по случай 120 години от първото издание на пътеписа "До Чикаго и назад” ще бъде представено юбилейното издание от СБП - София. Ще бъде открита изложба "Пътешественикът Алеко” и презентацията "Едно пътуване в снимки”- с автори Анатолия Тодорова, Ивелина Иванова, и Пети Доневски.

От 17:00 ч. в ХГ "Николай Павлович” ще бъде открита самостоятелната карикатурна изложба на Чавдар Николов, носител на голямата награда за карикатура за 2013 год.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар