Вход | Регистрация

М. Попова бе почетен гост днес в Павликени

Вицепрезидентът откри бюст-паметник и фестивал

М. Попова бе почетен гост днес в Павликени
Снимка: Север.бг

Най-ценното нещо у човека е неговия непокорен и свободолюбив дух. Само така можем да градим бъдещето си напред. С тези думи поздрави присъстващите в Павликени ученици, учители, кметове   вицепрезидентът Маргарита Попова, почетен гост на патронния празник на СОУ "Бачо Киро". Тя откри обновения бюст-паметник на известния българин и възрожденец в двора на едноименното училище, който бе възстановен отново след като стана обект на кражба.

"Развълнувана съм искрено, че имам възможността днес да бъдем заедно на това светло събитие. Моето пристигане тук, е едно пътуване, което започна малко преди Великден и ще приключи днес, но условно. Направих поредица от срещи в светли, духовни събития, свързани с нашата славна, трагична, но величава история, с горди и духовни хора. Трябва да почитаме историята, да извадим нужните послания и да държим гордо изправена главата си, да гледаме умно напред и перспективно в бъдещето. Свободолюбив човек е бил Бачо Киро, от който имаме нужда и в днешния ден", каза в словото си Попова, която бе посрещната от домакините с огромни букети и китка здравец.

След това тя поднесе цветя пред паметника на бележития възрожденец. Последваха я и присъстващите длъжности лица с венци и букети.

Маргарита Попова официално откри днес в Павликени и III поред и единствен в Европа пътуващ форум "Като звездите", на когото е патрон. Пред читалището в града тя бе посрещната от деца в носии с пита в ръце. 

Тази година на сцената на площад "Свобода", пред читалище "Братство 1884" в Павликени се изявяват 245 деца от цяла България. Те са 25 социални домове и 7 читалища на възраст от 4 до 13 години. Сред тях са 35 индивидуални изпълнители. Най-малкият участник е от града-домакин. Това е 4-годишната Вяра Александрова. Най-далечните гости са от с. Петрово, Сандански. Най-многобройна е групата от великотърновското село Балван и Търговище.

В рамките на три часа децата изпълняват песни и танци, и стихчета.

Фестивалът няма конкурсен характер. Но от името на Община Павликени на всяка група ще бъдат връчени 30 плакета с логото на фестивала и герба на града, както и много плюшени играчки.



<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар