Вход | Регистрация

Над 10 700-метрова мартеница е русенската заявка за „Гинес“

Специална комисия измери днес официално дължината на усуканите червено-бели конци

Над 10 700-метрова мартеница е русенската заявка за „Гинес“
Снимка: Община Русе

Опитът на три русенски седмокласнички да подобрят световния рекорд на "Гинес” за най-дълга мартеница беше официално представен днес на тържество.

Мартеницата, с която трите седмокласнички кандидатстват за рекорд на "Гинес”, бе измерена с геодезически уреди от специална комисия. Нейната дължина се оказа 10 747,30м. Изработването й е отнело на ученичките цяла година, като всеки ден са отделяли средно по два часа за сплитането на червено-белите конци.

Официален отговор за това дали рекордът ще бъде признат и вписан в книгата на "Гинес” се очаква след не по-малко от един месец.

1207249

Тържеството се проведе в непосредствена близост до Дунав мост и с него беше поставено началото на честванията по повод 60-та годишнина от построяването на съоръжението, превърнало се през годините в символ на близостта на румънския и българския народи.

Официални гости на празника бяха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговият колега от румънска страна – кметът на Гюргево Николае Барбу, председателят на Общински съвет-Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кметът Иван Григоров, изп.директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева и др. Специално за тържеството пристигнаха и възпитаници на гюргевско училище и представители на много български и румънски медии.

"Тази инициатива е един добър пример за всички връстници на трите седмокласнички от ОУ "Любен Каравелов". За това как младите хора, с развитието на своите заложби и дарби, реално могат да допринасят за издигане авторитета на Русе и за активизирането на културния обмен с нашите европейски партньори”, каза в приветствието си г-н Стоилов.

Той отправи специална благодарност към ръководството на училището и към преподавателите за подкрепата, която са оказали на трите момичета, изработили мартеницата - Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева. Градоначалникът поднесе на момичетата подаръци и им пожела успех в начинанието.

1207246

Приветствия към всички участници и гости на събитието поднесоха и кметът на Община Гюргево Николае Барбу и изп. директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева. Тя поднесе на директора на ОУ "Любен Аравелов" Росица Рангелова поздравителен адрес от името на областния управител Венцислав Калчев.

1207247

Тя благодари на всички организации и институции, подкрепили инициативата и отправи специална благодарност към Община Русе, в лицето на кмета Пламен Стоилов, под чиито патронаж премина събитието.

Тържеството завърши с изпълнение на Фолклорен ансамбъл "Русчуклийче” към Общинския детски център за култура и изкуство и с молебен, отслужен от отец Стефан.

1207245

Инициативата продължи с връчването на една от двете изработени от седмокласничките фигури на Пижо и Пенда на техните връстници от Гюргево. Това стана в средата на Дунав мост, в израз на общите ни традиции, обичаи и ценности.

Румънските ученици продължиха гостуването си в Русе в ОУ "Любен Каравелов”. Там те се запознаха с условията, в които се обучават техните връстници. Беше им представен и обичаят Сирни заговезни.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар