Вход | Регистрация

Нумизматична изложба днес в Русе

Нумизматична изложба днес в Русе
Снимка: Булфото

Изложбата "Монетите на скитските царе и монетите на римската колония Деултум - двете най-значими научни колекции в света" ще бъде открита днес от 18:00 часа в Русенския исторически музей. Това са две от най - ценните колекции на Нумизматичния музей - Русе.

Колекцията е формирана в продължение на 15-20 години от братя Бобокови, те са основатели на Нумизматичния музей в град Русе.

"Монетите на скитките царе" е най-пълната и най-значимата в научно отношение колекция от монети на скитските царе в света, включва около 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали сечени от скитските царе в Добруджа. Втората колекция "Монетите на римската колония Деултум" съдържа 2 010 екземпляра и включва стотици монетни типове и варианти.

Експозицията е необикновена и пионерна не само за българското музейно дело, тя е реализирана със съвършено нов тип витрини, конструирани и патентовани от Нумизматичен музей - Русе специално за експониране на монети, каза директорът на Нумизматичния музей-Русе проф. Димитър Драганов.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар