Вход | Регистрация

Пловдив ще е Европейска столица на културата 2019

Пловдив ще е Европейска столица на културата 2019

Надпреварата за титлата "Европейска столица на културата 2019" в България приключи преди минути. Препоръчаният от журите град е Пловдив. В борбата участваха Пловдив, Варна, Велико Търново и София.

Това стана ясно от председателят на експертното жури Стийв Грийн на официална церемония в Министерството на културата, който оповести преценката на журито коя кандидатура е подготвила най-добра програма за 2019 г. 

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.

Две държави, независимо една от друга, са избрани да излъчат Европейска столица културата през 2019 г. – България и Италия. В Италия победителят между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври.

Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

Титлата не означава единствено изобилие от културни събития или наличие на историческо и художествено наследство. Тя се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар