Вход | Регистрация

Показват уникални картини за първи път

Те идват от галерията в Стражица и ще гостуват на изложбени зали в Търново

Показват уникални картини за първи път

Уникална изложба ще бъде показана в изложбени зали "Р. Михайлов" във Велико Търново.

Експонатите са от богатия фонд на художествената галерия в Стражица. В три зали ще бъдат експонирани 150 творби - графика, живопис, скулптура и пложно изкуство, както и творби от Международния пленер по живопис в града 1974-1984 г., събирал участници от целия свят, представящи високи постижения на живописното изкуство.

Сред известните имена са Януш Варкони, Йоан Мурарил, Владимир Емец, Теодор Марура, също и класици като Тодор Цонев, Стойне Шаламанов, Петър Чуклев, Стоян Цанев. Творби има и от т.нар. стари майстори на българското изобразително изкуство - Симеон Велков, Димитър Радойков, Васил Бараков, Илия Петров, Асен Божилов - Шопа, Константин Дрингов.

1205204

Силни акценти в експозицията са творбите на художника от стражишкото село Царски извор Димитър Казаков, от ранния му период.

Има отделено специално място, където са представени регионални автори, както и такива, които живеят в чужбина. В експозицията ще бъде представена и картина на известния Владимир Димитров - Майстора. Тя е нетипична за него, в академичен стил и не е творба, приличаща на неговите популярни творби.

Представена е и скулптура на Димо Лучиянов, уникални тъкани и гоблени.

Част от картините на галерията в Стражица се показват за първи път. Някои от тях са гостували на Народното събрание преди две години с цел набиране на средства за възстановяване на старата сграда на галерията, пострадала от земетресението през 1986 г.

1205205

"Имаме много ценни творби във фонда на галерията. Основно от старите майстори на българското изобразително изкуство. Събирани са от 1960 години, в продължение на 50 години. В нашата колекция почти нямаме модерно изкуство. Тъй като в последните 25 години не са закупувани творби. За едно населено място като Стражица това е великолепен фонд. Не само като брой, но и качество. Хората, подбирали колекцията са били доста грамотни художници. Изкуствоведът проф. Атанас Божков е давал съвети, какви картини да се подбират и закупуват", посочва уредникът на галерията Валентина Стойнева, която подреждаше картините за изложбата.

Художествената галерия – Стражица, обособява първата си сбирка от картини и скулптури през 1960 г. в сградата на местното читалище и става една от първите в страната селски художествени галерии. Тя разполага с фонд от над 900 художествени творби обособени в пет раздела: скулптура, живопис, графика, приложен раздел и международен пленер. Избрани творби от фонда на Художествената галерия са изложени в постоянна експозиция в изложбените зали в Стражица.

1205200

Експозицията представя развитието на българското изкуство от началото на ХХ век до най-съвременните художествени явления - от живописта и скулптурата на академичния реализъм до съвременните тенденции в изкуството.

През 1974 г. в Стражица е построена специална сграда за художествена галерия, уникална в архитектурно отношение. Характерен елемент за сградата е вътрешният двор с ракла и тунел под нея, водещи до воден басейн, около който са разположени амфитеатрално пълзящи по наклонен терен десет експозиционни зали. След земетресението от 1986 г. тази сграда остава необитаема. В момента фондът на художествената галерия е експониран в три изложбени зали, съвместно с малка историческа сбирка за Стражица. Художествената галерия в Стражица, осъществява размяна на изложби и гостувания на групи и отделни художници.

1205201

Изложбата ще бъде открита на 6 март, четвъртък, от 17.30 часа в изложбени зали "Р. Михайлов" във Велико Търново. Експозицията е в подкрепа на старопрестолния град за Европейска столица на културата 2019.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар