Вход | Регистрация

Прежда, тапицерска вата и тел - паметта на времето

Прежда, тапицерска вата и тел - паметта на времето
Снимка: Север.бг

Пет различни пласта на мислене, изразени чрез бели кубове от тапицерска вата, прежда и тел, представят седем участници в проекта "Паралелни стъпки, паралелни пространства". Специално за да се "включат" в атмосферата на старата столица, млади творци ще покажат как идеята се превръща във форма, емоция и носи усещане за история.

Пет куба ще заемат пространството пред Паметника на Асеневци тази вечер, повтаряйки неговите форми. Творците използват конкретното място с историческия паметник и художествената галерия като носител на паметта, за да изведат концепцията за "Памет и преход", сподели организатора на пърформанса Добрин Атанасов.

Във всеки куб, част от общото, е представено частното, индивидуалното посредством едни и същи изразни средства. Нонка Владимирова от Пловдив, ученичка от Художествената гимназия там, представя паметта на времето чрез вечния образ на спиралата, а преходността на времето е всъщност позиционирането на моментното изкуство, което може да бъде видяно само в рамките на няколко дни.

Нонка вижда и ясната роля на публиката в настоящата експозиция, която може да я доизгради, като например човек влезе в някой куб - така той допълва авторовата концепция или я променя.

Митко Иванов от Габрово, вече първа година студент в Националната художествена академия, се поддава на чисто емоционалното чувство за агресия, като дава израз на негативните си чувства чрез изкуство. В неговия куб висят ножове и вилици от тавана, а по стените са окачени бледи окървавени с боя маски.

Най-младият участник в артистичното събитие е Здравко Белев от Павликени - 15-годишен. Той се опитва да овладее пространството на куба, пресъздавайки експлозия на мисли, чувства, история с кълбо прежда, което рекушира в стените на куба.

Каква е представата за понятието 'време' на останалите млади творци можете да разберете сами днес вечерта или утре, 26 август, когато организаторите на проект "Паралелни стъпки, паралелни пространства" от Център за неформално образование и културна дейност "АЛОС" ще направят цялостна презентация на това, с което се занимават.

Участниците в този проект са ученици от художествените училища в Трявна, Пловдив и София, подбрани с конкурс. От близо година те се обучават неформално по програма на Министерството на културата "Мерки за закрила на деца с изявени дарби", усвоявайки принципите на съвременното изкуство чрез уъркшопове, семинари и художествени изяви. Точно такава изява и финална фаза на целия процес по създаване на изкуство е позиционирането на белите кубове на "Асеневци" в рамките на "Арт лято 2012".

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар