Вход | Регистрация

Раздадоха наградите "Св. св. Кирил и Методий" и "Ловешки меч"

Вчера в Ловеч отличиха заслужили учители, а поетесата Екатерина Пенчева взе "Ловешки меч"

Раздадоха наградите "Св. св. Кирил и Методий" и "Ловешки меч"
Община Ловеч

Петима учители получиха награда барелеф "Св. св. Кирил и Методий” на Община Ловеч на вчерашния Ден на българската писменост и култура. Наградата се присъжда за постижения в образованието и възпитанието на подрастващите.

Наградените лично от кмета Минчо Казанджиев с барелефа са Теодора Данаилова от СОУ "Тодор Кирков", Наталия Христова от ОУ "Васил Левски", Тихомир Стоев от ГЧЕ "Екзарх Йосиф I", Виолета Печева от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" и Йонка Джабарска от Професионалната гимназия по механоелектротехника.

Преподавателката по английски в Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" Снежана Димитрова бе удостоена с почетната значка на Община Ловеч за постигнати успехи в чуждоезиковото обучение, за принос в сферата на образованието и за издигане престижа на Ловеч. Само преди дни тя получи най-престижното отличие за един учител по английски - беше сертифицирана като устен екзаминатор за изпит FCE към Cambridge English Langusage Assessment от отворения изпитен център АВО - София.

За постигнати успехи и принос в сферата на образованието шестима учители получиха почетната грамота на Община Ловеч. Те са Борислава Колева от ОУ "Васил Левски", Марияна Димитрова от ОУ "Проф. Димитър Димов", Десислава Иванова и Ирена Петрова от СОУ "Св. Климент Охридски", Илиян Докторов, директор на Ученическо общежитие, и Мария Атанасова, възпитател в Ученическо общежитие. Грамотите връчи Пламен Петков, зам.-кмет на община Ловеч.

Традиционната награда "Ловешки меч" беше връчена на поетесата Екатерина Пенчева на тържествена церемония. Тя е номинирана за ежегодната персонална награда на Община Ловеч от Клуба на дейците на културата и утвърдена от комисия, назначена със заповед на кмета. Пенчева се удостоява с "Ловешки меч" за поетичната книга "Един следобед, минал, без да спре", издадена през 2014 г.

1509377

"Мечът е оръжието на аристокрацията. Той винаги е считан за фино и сложно оръжие. Символ е на полета на мисълта, на стремежа към истината. А нашият, Ловешкият меч, е олицетворение на повика на духа. И особено приляга на един творец, чието оръжие е словото. И който със своето творчество създава живот и настроение”, с тези думи кметът Минчо Казанджиев връчи наградата на поетесата.

По-рано през вчерашния празничен ден ловчалии отбелязаха 1160 години от създаването на българската азбука с парад на буквите с участието на Общинския духов оркестър. Поднесени бяха цветя на паметника на Екзарх Йосиф I пред Общината, а при пристигането на празничното шествие във Вароша се състоя парад на ученическите знамена.

На тържеството в Ловеч присъстваха още народните представители Корнелия Маринова и Антон Долапчиев.

1509375

1509373

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар