Вход | Регистрация

Селско училище - европейски център за изкуство

Инициативата е на група "Дупини"

Селско училище - европейски център за изкуство
Снимка: Север.бг

Училището в село Габровци, намиращо се на 15 километра от Велико Търново, ще стане европейски център за изкуство. Идеята, вече одобрена от Общинския съвет, е на художниците от група "Дупини".

Старото училище идейните творци ще могат да ползват за 10 години, през които в школото ще рисува и ще се изработват скулптури. Основният ремонт на сградата, в която ще се помещава международен арт-център, ще се извърши в рамките на три години, с проекти и европейско финансиране.

В Габровци се очаква да се събират артисти и творци, занимаващи се с изобразително изкуство, литературата, музиката, танци и театър. Световноизвестни личности от тези сфери ще четат лекции и под тяхно ръководство ще се извършват обучителни семинари. Очаква се първите пленери, семинари и работилници да се състоят през лятото.

Новата институция ще послужи за популяризиране на кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата.

Габровци вече два пъти е център на международен симпозиум за изкуството с материали от природата. Артисти от Израел, Белгия, Унгария, Италия, Германия, САЩ и Турция са изработили повечето инсталации.

По улиците и парковете на Велико Търново и в околностите на село Габровци все още могат да се видят някои от тях, като например 20-метров мост, извиващ се към небето, гигантски паяк, петел-великан, триумфална арка.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: вестник Стандарт
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар