Вход | Регистрация

Хайде на кино!

Най-добрите ленти на Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат показани в Габрово

Хайде на кино!
Повече за:

Най-доброто от киното на Близкия Изток и Северна Африка ще бъде показано в Габрово.

От 6 до 10 февруари, за втора поредна година, сдружение "Артерия” и галерия "Орловска 10” ще представят на публиката филми от тазгодишното шесто издание на Sofia MENAR Film Festival.

Кинофестивалът представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Ето и програма:

6 февруари – 18:30 ч.

ДЖАЗЪТ НА ТУРЦИЯ

Jazz in Turkey / Türkiye’de Caz

Tурция, 2013, 100 мин.

Режисьор: Бату Акьол

Сценарист: Бату Акьол

"Този документален филм може да се обобщи като проект, в който изследвам възникването, развитието и взаимодействието между турската джаз музика и нейните музиканти, в паралел с историята на Турция…"  Бату Акьол

7 февруари – 18:30 ч.

БЕКАС/Bekas
Швеция-Финландия-Ирак,2012, 97 мин.

Режисьор: Карзан Кадер

Сценарист: Карзан Кадер

Награди и номинации: МФФ Дубай - Награда на публиката, номаниция за най-добър филм; МФФ Стокхолм - Специално отличие за дебют; МФФ на Персийския залив - Най-добър режисьор, Най-добър продуцент, Специален диплом; МФФ Фаджр - Най-добър филм, Най-добър актьор (Заманд Таха, Сарвар Фазил)

В началото на 90-те Ирак е страна, в която е невероятно трудно да се оцелее. Когато става въпрос за Ирак, първото нещо, с което се асоциира е войната и Саддам Хюсеин. Но в границите на Ирак има и една друга страна, в която живеят колоритните братя Зана и Дана – добре дошли в Кюрдистан. Когато виждат в местното кино какви ги върши Супермен, двете момчета решават, че трябва да отидат в Америка.

По-малкият брат, Зана, започва да води списък с всички хора, които Супермен трябва да накаже, като начело в листа е Саддам Хюсеин. Заедно с домашния любимец на Зана – магарето Майкъл Джексън, и с голям ентусиазъм двамата братя тръгват из прашните пътища на Кюрдистан в посока Америка.

8 февруари –16:30 ч.

СКЕЙТЪРИ В ЕГИПЕТ

Slipping: Skate's Impact on Egypt                                                                                                             

Eгипет-САЩ, 2012, 56 мин.                                                               

Режисьор: Брет Уайс Сондърс                                        

Сценарист: Брет Уайс Сондърс

Скейтъри в Египет? Да, въможно е! Филмът е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет. Когато в края на 90-те двамата братя Херауи получават първия си скейтборд, изпратен от Щатите, вече знаят, че животът им ще бъде отдаден на това – да развият скейт сцената в родния си град Александрия.

Спиращи дъха изпълнения от египетски скейтъри на фона на убийствен саундтрак и провокативни графити.

8 февруари –16:30ч.

В ОЧАКВАНЕ НА УТРЕШНИЯ ДЕН

Tomorrow We Will See / Bukra Minshouf

Ливан, 2012, 76 мин.

Режисьор: Сорая Умевака

Сценарист: Сорая Умевака

Награди и номинации: Награда Deutsche Bank Creative

Филмът предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. Чрез изкуството те са преодолели десетилетия на социална и политическа нестабилност и несигурност на утрешния ден.  Отличителна черта, която ги обединява, е талантът им да използват изкуството като средство за преодоляване на разделенията. С мисъл и находчивост представените творци превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството.

8 февруари –18:30ч.

РОМА ИСТАМБУЛ

Romanistanbul
Tурция, 2012, 53 мин.

Режисьор: Йозгюр Акгюл

Сценарист: Йозгюр Акгюл

Подгответе се за незабравимо музикално изживяване! Вижте личните истории на необикновените Истанбулски музиканти: Серджан - поел по опасен житейски път и започнал да свири на давул - турски басов барабан, само и само да спаси живота си; Орхан Шалъел - израснал в старо почитано музикално семейство, но заминал в чужбина, за да изгради кариера на композитор и диригент; Исмаил, който незадоволен от работата си като изпълнител в Истанбул, заминава за пустинята Синай, за да се пречисти, търсейки себе си и личен модел на музикално изразяване.

Хюсню Шенлендъриджи – тийнейджър, който свири на кларинет в оркестъра "Кибарийе" заедно с чичо си Ергюн Шенлендъриджи, Гьоксюн Чавдар - създател на Istanbul Brass Sound, чийто кларинетен стил е нов сам по себе си и Хасан Гьозтелик - създател на собствен, неподправен тромбонен стил, разпространен по света още преди той самият да е навършил 20 години.

9 февруари – 16:30 ч.

ИЗКУСТВО/НАСИЛИЕ

Art/Violence

Палестина - САЩ, 2013, 75 мин.

Режисьори: Батул Талеб, Мариам Абу-Халед, Уди Алони

Сценаристи: Батул Талеб, Мариам Абу-Халед, Уди Алони

Награди и номинации: МФФ Берлин - Награда Cinema Fairbindet; MedFilm фестивал Рим - Награда "Отворени очи"

Филмът е вдъхновен от героите на "Алиса в Страната на чудесата", пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо" и древногръцката трагедия "Антигона". Млади палестински актриси трябва да се справят с военното положение и неравенството между половете, насилието и тъгата, както на сцената, така и в живота. Тяхно вдъхновение е примерът на обичния режисьор и мирен активист Джулиано Мер-Хамис, убит на 4-ти април 2011г. пред Театъра на свободата в бежанския лагер в Дженин. Актрисите подхождат с неочаквано въображение в една брутална обстановка, за да създадат своя артистичен бунт – живо и смело изобразяване на младото активно поколение в Палестина.

9 февруари – 16:30 ч.

МОЕТО ТЯЛО

O My Body! / O Mon Corps!

Алжир-Катар-Франция, 2012, 70 мин.

Режисьор: Лоран Аит Бенала

Сценарист: Лоран Аит Бенала

В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра, основават първата академия за модерни танци в Алжир. За премиерата на новото представление "Nya”, семейството събира група от 10 мъже, улични танцьори, без каквито и да било квалификации. Документалният филм следи напредъка в работата и развитието на трупата в навечерието на световната премиера на "Nya” в Националния театър.

Документалният стил cinéma-vérité разкрива интимността на преживяванията на мъжете, в които те откриват непознат език на тялото и начини да изразят себе си. Те започват да танцуват хип-хоп на улицата, а сега са изправени пред трудните и строги тренировки, необходими за развитие на уменията им, които ще им позволят да излязат на международна сцена за първи път. Вдъхновяващ поглед зад сцената на реализирането на една мечта.         

9 февруари – 18:30 ч.

НА ВОЙНА… САМО ПО ПОЛА

Heels of War / Tannoura Maxi
Ливан, 2012, 95 мин.
Режисьор: Джо Бу Еид
Сценарист: Джо Бу Еид

Награди и номинации: МФФ Вашингтон - Награда Talent to Watch; МФФ Кайро - Награда на журито за операторско майсторство; МФФ Дубай - номинация за най-добър филм.

През лятото на 82-ра един свещеник е мобилизиран и му предстои да отиде на война, но е въведен в изкушение, когато фатална жена от външния свят се влюбва до полуда в него. Тя прониква смело в селото му, за да отнеме веднъж завинаги девствеността на обществото. Той е облечен в черно и бяло, а тя – с предизвикателна  пурпурна рокля и яркочервено червило. Цял живот спасението на младата жена е бягството, но за свещеника тя ще се превърне в негово убежище. И онзи, който обикновено бракосъчетава, е на път да прегреши.

10 февруари - 18:30 ч.

Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка

One Couch at a Time

Камбоджа-Мароко-Пакистан-ЮАР-Тайланд-САЩ-Зимбабве, 2012, 87 мин.
Режисьор: Александра Лис

Сценарист: Александра Лис

Филмът проследява пътуването на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра преживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Място на прожекциите - галерия "Орловска 10”. Цените на билетите са по 3 лв. и 5 лв. за различните прожекции.

 

 



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар