Вход | Регистрация

Хълмът Трапезица и църква в Арбанаси стават общински

До две седмици те ще преминат под опеката на местната администрация обяви Вежди Рашидов, министър на културата в оставка, който инспектира обектите

Хълмът Трапезица и църква в Арбанаси стават общински
Снимка: Север.бг

До две седмици хълмът Трапезица и църквата "Св. Георги" в Арбанаси ще преминат под опеката на Общината. Това обяви в старата столица министърът на културата в оставка Вежди Рашидов при инспекцията си на двата обекта.

Документите за тази процедура са подадени, само се чакаше одобрението и тяхното прехвърляне. Идеята е местната администрация да се грижи за тяхната поддръжка, консервация и ремонт, подобно на църквата "Св. 40 мъченици" в старата столица, която е общинска собственост от есента на миналата година.

"Много исторически обекти остават в други институции и те не се грижат добре за тях. Но Общините е най-добре да стопанисват историческите обекти, защото те имат политика да развиват местния туризъм. А и след като сме дали толкова пари, 5 млн. лева пари по ОП "Регионално развитие, те трябва бъдат съхранявани добре", заяви Рашидов.

Той заяви, че се радва и се гордее с това, което е направило Министерството на културата за тези 4 години, защото това са видими неща.

"Свърших си работата. Реформата направихме и театрите са ми пълни. Ремонтирахме училища по изкуствата. Не съм закривал музеи, даже правим нови. Не е умряла културата. Единствено в областта на културата няма безработица. А напротив - има увеличение на работните места. А икономическият растеж е близо 4 %. Киното върви. Заетостта е добра. Щастлив си тръгвам от това, което виждам. И въпреки малкия бюджет и кризата, много неща се случиха. Жалко, че когато не е имало криза с голям бюджет от 50-60 млн. лева, не са го правили", посочи още министърът на културата в оставка.

И допълни, че е важно като си отиваш, да видиш че си оставил нещо на хората, а и това да им носи прехрана.

"Туризмът не е само билетчето до музея, това е и всяко кафе изпито от всеки, който идва тук. А и Велико Търново е хубав, привлекателен център", заяви Рашидов.

Рашидов разгледа и първа станция за зъбчатата железница под Трапазица, който ще изкачва туристите към хълма и видимо остана много доволен от изпълнението на проекта.

Той много се зарадва и от това, което е свършено и в църквата "Св. Георги" в Арбанаси.

"Спасихме ценните оригинални стенописи и виждаме църквата в целия й чар за сума от около 1 млн. лева. А стенописите висяха на гредите, бяха в ужасно състояние и ги валеше дъжда. Всички се чудеха, как 40 години никой нищо не е направил, за да съхрани храма. А това остава за нас, за младото поколение. Ако правим по един обект в годината ще имаме за 10 години, 10 прекрасни обекта. Дойдох Вежди и ще си отида Вежди, и ще оставя на моята държава това, което съм мечтал да се случи", заяви  в заключение в храма министърът на културата в оставка.

Визитата на Вежди Рашидов завърши с посещение на мултимедийния посетителски център с музей от силиконови фигури на царе от Второто българско царство.

С възстановяването на хълма "Трапезица" и църквата "Св. Георги" в Арбанаси те ще бъдат включени в обиколките на туристите при посещението им във Велико Търново. Специално за историческата местност има идея в музея там всички експонати намерени при археологическите разкопки да бъдат изложени.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар