Вход | Регистрация

"Дупини" избраха Старата поща за провеждане на арт фестивал

В рамките на месец творци от различни страни ще представят съвременно изкуство в нетрадиционна среда

"Дупини" избраха Старата поща за провеждане на арт фестивал
Снимка: Север.бг

Фестивал на съвременното арт изкуство организират в Старата поща творците от Арт група "Дупини". Събитието ще се проведе в рамките на месец, а програмата е интересна и предизвикателна.

Около 15 представители на арт група "Дупини" ще се включат от утре в мащабното чистене на помещенията, които ще бъдат превърнати в атрактивни изложбени зали и в тях ще се проведат много интересни събития. Символично, днес метлите хванаха и представители на местните медии, съпричастни с културните събития в града. Любопитна подробност за минифестивала е, че в един и същи ден ще вървят на екрани 12 презентации на различни проекти.

Програмата на фестивала започва на 6 септември в 10:00 часа с Детска творческа работилница на тема "Комуникацията". Осем студенти, които през юни участваха в симпозиума "Изкуство в природата" в махала Долни Дупини сега ще имат възможността да се изявят отново и да направят собствена изложба от 18:00 часа. Проектът е финансиран от национален фонд "Култура" по програма "Дебюти".

По-късно през деня ще има презентация на книгата на Владимир Луков "Мястото, откъдето започва безкрая".

От 7 до 17 септември ще върви проектът "Майстор, калфа и чирак", със съдействието на Национален фонд "Култура".

Ден по-късно, на 8 септември стартира проектът "Старата поща или съвременните средства за комуникация", подкрепен от Фондация "Гауденц Руф". Само пет от проектите в шорт листата им се подкрепят на национално ниво, като този заема централно място в идеите на "Дупини" за Минифестивала. В него ще се включат съвременни художници от цял свят (българи, работещи в чужбина и чужденци, работещи в България)в областта на пърформанса и различни видео инсталации като средства за изява. Този проект ще приключи на 22 септември.

Регионален център "Фабриката" ще проведе на 18 септември уъркшоп за културни политики. Ще бъде разгледано участието на гражданите в тази насока, как общината да привлича публика.

На 19 септември ще бъде представена инициативата на ЕС "Европейски столици на културата", по време на която ще бъде проследен процесът на културно развитие и каква е ползата на градовете от културните инициативи, каква конкретна полза има Велико Търново и защо е добре да кандидатства за европейска столица на културата.

На 20 септември организаторите на минифестивала очакват да се получи интересен дебат по темата "Бронзовата къща vs. Самоводската чаршия, или за съвременното изкуство в архитектурни резервати". Идеята е в дебата да се включат местни архитекти и гражданите, а самият той да протече в насока естетическата роля на архитектурата - доколко е допустимо в архитектурни резервати да се поставят съвременни сгради.

Филмът на Георги Василев "Art nature Gabrovtsi 2012" и каталогът на събитието ще бъдат показани на 23 септември.

Две презентации на наложили се вече фестивали за съвременно изкуство "Видеохолика" и "Водна кула" са предвидени съответно за 25/26 септември и 27/28 септември.

Финал на минифестивала на 3 октомври ще сложи прожекцията на 45-минутния филм на реж. Коста Биков "Пътешествие между два филма" за колоса на българското кино Рангел Вълчанов. Самият той лично ще пристигне за арт събитието, за да презентира втората си биографична книга от трилогията "Ура! Най-после и онемях!".

"Български пощи" предоставят един етаж от сградата за провеждане на събитието, а всички подходи към останалите етажи ще бъдат затворени, с цел по-голяма безопасност за участниците и гостите на фестивала, поясниха организаторите. Ще бъдат подменени счупени прозорци, на някои ще бъдат пуснати екрани, в зависимост от идеите и нуждите на авторите, опасните висящи парчета от мазилка ще бъдат премахнати. И, макар че от години в сградата няма ток и вода, а помещенията се нуждаят от стабилно почистване и най-вече обезопасяване, ентусиазираните артисти смятат, че ще успеят да се справят с поетото предизвикателство, още повече, че е търсено точно такова пространство за изява.

Художниците от арт група "Дупини" са подкрепени в реализирането на минифестивала от Община Велико Търново. Финансирането е в размер на 7 720 лева за цялото арт събитие. За отделните прояви е осигурено финансиране и по другите две линии - програма "Дебюти" на Национален фонд "Култура" и Фондация "Гауденц Руф".

Повече за провокациите на Старата поща във Велико Търново като място за провеждане на Арт събитие, четете утре в "Представяме ви".

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар