Вход | Регистрация

"Сребърна Янтра" пак ще търси своя победител

Търновска сладоледена фабрика спаси конкурса и наградния фонд

"Сребърна Янтра" пак ще търси своя победител
Снимка: Север.бг

"Въпреки кризата, въпреки бездуховността, въпреки всички останали проблеми, международният конкурс за млади изпълнители "Сребърна Янтра" ще запази своята традиция и ще се проведе за XII пореден път във Велико Търново". Това стана ясно на пресконференция по повод предстоящото събитие.

"Този конкурс се превърна в инкубатор на звезди, защото много от децата излезли с награди от "Сребърна янтра", след това успяват да завладеят европейските сцени и европейския музикален пазар, я това е нещо, което може само да ни радва. Малко са толкова устойчивите събития и толкова устойчивите проекти", заяви Нелива Църова, директор на дирекция "Култура" в Община Велико Търново.

Конкурсът "Сребърна Янтра" ще се проведе от 26-и до 28-и септември в Музикално драматичен театър "Константин Кисимов". Старопрестолният град ще посрещне 80 изпълнители от 10 държави, които тази година са по-малко на брой в сравнение с предходите издания, но организаторите гарантират, че надпреварата за Гран При на конкурса ще бъде много голяма.

"Това, което искам да споделя е, че тази година конкурсът се провежда с много любов, но и с много, много изключителни трудности. Много хора подкрепят конкурса, но за съжаление дългогодишните ни партньори "Ротари Клуб" отказаха тази година да дадат Гран При, който е на стойност 1000 евро. Това се случи буквално в последния момент, което изключително ни затрудни, и което би изправило на нокти всеки един, който организира конкурс.

Но положението е спасено и много държа специална благодарност да изкажа на сладоледена фабрика "Дени", които тази година ще дадат Гран При на конкурса. Благодарение на тях "Сребърна Янтра" е спасен", подчерта организаторът на конкурса Румяна Нечева.

1394816


Участниците ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи. Всички изпълнители са допуснати до конкурса след предварително направена селекция и всички те са с доказани качества.

Най-многобройна е групата от Малта, която вече е пристигнала във Велико Търново. След това следват участниците от Румъния и Италия, които са подготвили много силни представители за своето участие.

За първи път в "Сребърна Янтра" ще имат участие и изпълнители от Англия и Хърватия.

Най-малкият участник е едва на 5 години. Той се казва Кристиян Менев и е от Студио "Румина" във Велико Търново.

13-годишният Мартин Йорданов също е заявил участие в конкурса. Миналата година той е спечелил Олимпиадата по изкуствата в Турция в раздел пеене. Тогава той е изпълнил своята песен пред 260 хилядна публика - шанс, който не е имал нито един български иззпълнител досега. Тази година, той участва и на финалана на конкурса на БНР Щуротека, който се проведе във Велико Търново.

След българските участници ще бъдат и Гласът на България Стилияна Христова, децата от Надеждите на България и конкурсите, проведени от Шоуто на Слави.

Конкурсът има утвърдено международно жури. За първи път в него ще участва великотърновка. Примата на оперетата в старопрестолния град Сребра Михалева ще даде своя принос в избора на победител.

В журито ще участват най-тиражираният певец от Румъния Михай Трайстариу, изпълнители и продуценти от Италия Франко Яници, Роко Палацо, Анджело Бартолино, и за първи път Санди Вовк, от Словения. Български член на журито ще бъде и Христо Паскалев - Паскал.

Друг момент, който могат да очакват търновци е и награждаването на победителите от конкурса за детска рисунка "Нарикувай песента".

1394818
"Симбиозата между изобразителното изкуство и музиката е чудесна и винаги едното се допълва с другото. Когато правим изложбата с детските рисунки и чуваме техните гласове, виждаме че децата са прекрасни от към начин на мислене и възпроизвеждане на една песен", отбеляза Сашо Филев, член на журито.

1394817
Детските рисунки ще бъдат изложени във фоайето на МДТ "Константин Кисимов". Децата са нарисували с бои как виждат през своите очи песни като "Янтра", "Една бъргарска рода", "Детство мое", "Нашият град" на Тангра, "Приятели" на Тоника, "Големият кораб минава" и "Топъл дъжд" на Силвия Кацарова.

Конкурсът "Сребърна Янтра" може да бъде наблюдаван директно в реално време от интернет и всеки може да се наслади на него на адрес http://www.livestream.com/popmtv, но, който има възможност нека отиде и види на живо младите таланти на България.

Събитието се осъществява под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и с финансовата подкрепа от Програма "Изкуство и култура".

Очаквайте в нашия сайт и програмата на предстоящия конкурс!!!

Следете ни и във фейсбук - www.facebook.com/sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар