Вход | Регистрация

"Таралеж" - амбициозен културен проект се настанява на Самоводската чаршия

Няколко млади творци са решили да създадат място, което да приютява културни инициативи, автори и почитатели на всички видове изкуства

"Таралеж" - амбициозен културен проект се настанява на Самоводската чаршия

"Таралеж" - клуб за културни инициативи, отваря врати в края на месец април на Самоводската чаршия във Велико Търново. Начинанието е дело на сдружението с нестопанска цел "Идействие" и е подкрепено от Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов" и различни неправителствени организации, работещи в сферата на културата, туризма и образованието.

Основната цел на организаторите на проекта е да се развиват и популяризират дейности в сферата на културата и изкуството на територията на старата столица, като по този начин тя се превърне в притегателен център за широк кръг хора с разнообразни интереси в сферата на изкуството. Амбициите на сдружение "Идействие" включват клуб "Таралеж" да предостави на търновци и гостите на града широк спектър от събития, възможност за изява на творци, пространство за творчески обмен и подкрепа за всеки артист, търсещ съдействие за професионалната си реализация.

Мястото, което е избрано за "дом" на клуб "Таралеж", също не е случайно - Етнографски комплекс "Самоводска чаршия" - едно от най-емблематичните с културата и традициите си места не само във Велико Търново, а и в цяла България. От сдружение "Идействие" се надяват инициативата им да допринесе за богатството и колорита на чаршията и "Таралеж" да се превърне в неделима част от духа на този остров на културата.

Организаторите са убедени, че начинанието им ще спомогне за кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата. Те отчитат нуждата подобен център на изкуството да се появи именно тук - в град с богата история и традиции, носещ в себе си млад дух и енергия. Сдружение "Идействие" се надява да даде възможност на колкото се може повече жители и гости на старата столица да се докоснат до различни видове културни събития и творчески дейности. Клуб "Таралеж" ще бъде и място, на което местните автори ще могат да се срещат със свои колеги от други краища на страната, а също така и с чуждестранни творци.

Младите основоположници на проекта са си поставили и амбициозната цел да изградят деликатна симбиоза между начинаещи и утвърдени творци чрез провеждане на изложби, фестивали, пленери по изкуствата, прожекции, литературни четения, рецитали, камерни концерти, театрални постановки, творчески работилници, лекции, презентации и културно-информационни дейности. Не на последно място от сдружение "Идействие" се надяват да спомогнат за развитие на културния туризъм в града, да обогатят празничния календар на общината и да допринесат за повишаване на интереса към модерните форми на изкуство.

Предвидено е проектът да бъде разработен на няколко етапа. Официалното откриване на клуб "Таралеж" ще бъде отбелязано с арт фестивала "12 часа изкуство" в края на месец април. Както показва името му, това ще бъде културна проява, която в продължение на половин денонощие ще изненадва посетителите с поредица от изложби, концерти, лекции, литературни четения, пърформанси, арт акции и творчески работилници.

От "Идействие" са подготвили истинска канонада от културни инициативи, с която да "затрупат" търновци от началото на месец май до края на 2012 година. Предвидено е реализирането на цели четири фестивала, пленер за млади художници, изложби на местни, общобългарски и чуждестранни творци, камерни концерти, камерни театрални постановки, рецитали на местни поети и техни колеги от други части на страната, лекции, семинари по арт мениждмънт, творчески работилници и курсове по изобразително изкуство за деца и любители.

Предвижда се след приключване на тези етапи по проекта, сдружение "Идействие" да представи отчет за дейността си пред Община Велико Търново, въз основа на който да се реши дали финансирането му ще продължи и през следващата календарна година. Членовете на сдружението са изключително доволни от добрата комуникация с ръководството на архитектурно-етнографски комплекс "Самоводска чаршия", културния отдел и Община Велико Търново като цяло.

Север.бг е медиен партньор на всички инициативи на клуб "Таралеж", така че очаквайте подробна информация за предстоящите мероприятия и пъстри репортажи от вече състоялите се събития.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Клуб "Таралеж"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар