Вход | Регистрация

304 ценни книги и печатни издания получиха ВИМ-Плевен

Те са от личната библиотека на бившия директор на музеите Никола Бошнаков

304 ценни книги и печатни издания получиха ВИМ-Плевен
ВИМ

Дарение от 304 книги, албуми, атласи и др.печатни материали получи в края на 2015 г. Дирекция "Военноисторически музеи” Плевен. Всички те са от личната библиотека на Никола Бошнаков, бивш директор на Военноисторическите музеи.

Книжните издания са с научна, научнопопулярна, мемоарна и художествена литература, много от тях изключително ценни. Те бяха предадени на ВИМ от съпругата на г-н Бошнаков Иванка Бошнакова, бивш директор на Държавен архив, Плевен.

Голяма част от книгите са свързани с тематиката на Военноисторическите музеи и Руско-турската освободителна война 1877/78 г. Особено ценни са "Кратка история на Освободителната война 1877-1878”, с автори Г. Георгиев и В. Топалов, "Медицинската общественост и военната медицина в Освободителната война на Балканите през 1877-1878” на А. Георгиевски и З. Мицов, "Освободителната война през погледа на съвременници”, съставител Анчо Анчев и др.

1632546

Интерес представляват и ценните издания от първите десетилетия на ХХ век – "Райна княгиня (автобиография)” от 1935 г., Захари Стоянов "Хр. Ботйов опит за биография”, Неофит Рилски "До кога сън дълбок?” Избрани съчинения и писма от 1942 г., Неофит Бозвели "Мати Болгария” от 1942 г. и др.

Дарението ще обогати библиотеката на ВИМ-Плевен и ще подпомогне работата на специалистите в тях.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар