Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Честит празник, Ловеч!

Честит празник, Ловеч!
Снимка: Север.бг

Ловеч празнува днес.

Денят започна със света литургия в катедралния храм "Света Троица". Молебен за здраве и благополучие отслужи ловчанският митрополит Гавриил.

На тържествена церемония кметът Минчо Казанджиев удостои със званието "Почетен гражданин на Ловеч" главния кмет на немският град Ерфурт Андреас Баузевайн. Със званието посмъртно беше удостоен и проф. д-р Параскев Стоянов - един от най-изтъкнатите наши лекари, общественик, основоположник на българската хирургия. На друга церемония ще бъдат връчени и персоналните награди за инвеститор и бизнесмен на годината. 

Сред гостите на празника в Ловеч беше вицепрезидентът Маргарита Попова.

"11 май – Денят на просветата, на знанието, на културата, на писмеността, Денят на двамата солунски братя Св. Св. Кирил и Методий, които сътвориха епохално дело - през Средновековието, по-късно през вековете, та и до днес да ги тачим целия Славянски свят, цяла Стара Европа и световната цивилизация. Избрали сте за празник на града прекрасен ден от църковния и литургичния календар. Днес е светъл, красив, топъл и наш, български ден, ловчанлийски ден", поздрави присъстващите Попова. 

На сцената на площада в квартал "Вароша" концерт ще изнесе Плевенската филхармония от програмата на Люляковите музикални вечери, а след това за жителите и гостите на града ще пее Силвия Кацарова. Празникът ще завърши с тържествена заря. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: бнр
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар