Вход | Регистрация

Великотърновци донесоха лимец в региона

Те участваха в организираното бране на древното жито в ивайловградското село Меден бук

Великотърновци донесоха лимец в региона
личен архив

Вълнуващо пътуване и гостуване си направиха петима души от Велико Търново и Горна Оряховица в родопско селце Меден бук. То не бе част от екскурзия или поредно приключение, а ... организирано бране на лимец. Разбрали за инициативата, чрез социалната мрежа "Фейсбук", групата приятели се натоварили с кола и поели към нивите. Там с други стотина българи от цяла България жънали на ръка от древното жито.

"Българинът, според мен е един от тези народи, които пазят древното знание, но притиснат от немотията, всичко е забравил. Това ми е интересно, да се връщам към старото знание, истинското и смисъла на всичко", обяснява Биляна Мусева - Кисьова от Горна Оряховица, част от групата, брала на ръка от древното жито. Заедно с 9-годишната си дъщеря и приятели, тя изкарала в ивайловградското селце три незабравими дни, пълни с емоции и вълнуващи моменти.

А групата от желаещи да жънат ту се увеличавала, ту намалявала, защото някои пристигали, други си отивали и всеки отнасял като дар набраното за родните места. 

Радетел за безплатното раздаване на древното жито е млад мъж. Той се казва Иван Андонов. Засял е около 200-300 дка ниви из цялата страна и всяка лято кани хора от цяла България да си ожънат безплатно лимец. Желае да популяризира благородната си инициатива и да дари на повече хора лимецово семе, за да може да се увеличават нивите в страната. Неговата идея "Дар-лимец" е, впоследствие жътварите да го раздадат на други желаещи в цялата страна, за направа на брашно или за засяване.

"Не е мързелив и егоистичен българинът. Ето, има такива хора като Иван, които са приели за своя мисия да помогнат на цялото. Да може да има всеки, без пари от древното жито. Ние от своя страна ще го раздадем безплатно на търновци и всеки желаещ от региона", допълва горноряховката. Тя, заедно с приятели, също предвижда да си засее лимецова нива. С въодушевление допълва и думи на Иван, който повтарял на групите - "Ожънете си колкото можете, аз ще ви изпратя колкото трябва".

"Всеки, който желае, може да се включи в процеса на жътва. В цяла България има ниви с лимец и цялата реколта ще бъде дарена. Има група от съмишленици, които сеят и даряват лимец. Вдъхновението идва от завета на Учителя Петър Дънов – хлябът да бъде безплатен. Мога да споделя, че отглеждането на житото е един  истински вдъхновяващ процес, изпълващ ни с много жизнена енергия и благост", посочва в Интернет и самият Иван.

Лимецът е една от най-рано култивираните форми пшеница. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Геномът му (тоест вида и подредбата на гените в клетките му) е останал непроменен за векове.

В последните години все повече добива популярност, защото е здравословна храна.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар