Вход | Регистрация

В Троянско откриват мраморна плоча в памет на "Титаник"

От загиналите 32-ма българи на борда, 14 са от региона

В Троянско откриват мраморна плоча в памет на "Титаник"
shc.hu

Преди 100 години осем души от троянското село Гумощник намират смъртта си на кораба "Титаник". За това свидетелстват архивите на селото и кенотафът или гроб без тленни останки.


Върху изградения след Първата световна война гробен паметник, който се намира в двора на храм "Свети Николай Летни", са издълбани думите: "В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г."  На връх Великден ще се освети нова мраморна плоча по повод годишнината от трагедията.


Община Троян, Ловчанска митрополия и читалището в Гумощник организират възпоменателно тържество, на което наследниците на жертвите ще разкажат спомени за загиналите.


Според различни източници, броят на загиналите на "Титаник" българи е между 38 и 50 човека. Официални данни сочат, че на борда на кораба е имало със сигурност 32 българи, от които 14 са от Троянско.


Както е известно, печалната съдба на "Титаник" предизвиква множество отзиви в пресата и изкуството по цял свят. Тази тенденция не пропуска и българите. Певецът и гъдулар Илчо Дъковски, който е от троянското село Горно Трапе написва песен за загиналите:


"Пуста да остане таз Америка,
Америка - Северна и Южна,
Америка - печалба голяма,
дето измами тез млади момчета,
млади момчета - отбор юнаци...".



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар