Вход | Регистрация

Дания спечели на "Евровизия" 2013

Дания спечели на "Евровизия" 2013
Eurovision

Дания спечели песенния конкурс "Евровизия” с песента на 20-годишната Емили де Форест "Only Teardrops", предават колегите от iNews.

Песента победи безапелационно, като почти през цялото време водеше пред останалите страни по точки. Финално Дания събра най-много гласове от Европа.

Шоуто тази година, освен в Европа, се излъчва в Азия и Океания. Освен Австралия, която от 30 години излъчва конкурса, музикалната надпревара се появи за първи път в Китай.

Освен 20-те страни, които се класираха след полуфиналите, още шест излязаха на сцената тази вечер. Това са петте държави основателки на конкурса – Германия, Испания, Италия, Великобритания и Франция, както и домакинът Швеция.

Всички те се класираха на финала директно и излязоха на сцената за първи път вечерта на 18 май.

Списъкът с участващи на финала държави беше разделен на две половини от по 13 страни (позиции 1-13 и 14-26), като чрез жребий беше определено коя държава в коя половина ще се намира.

Във финала по традиция гласуват всички 39 държави, участващи в конкурса, независимо от това дали са отпаднали на полуфинал, или не. България също имаше възможност да гласува за своята любима песен от конкурса.

Нашият вот бе представен от популярната певица и водеща на БНТ Йоанна Драгнева.

България даде 8 точки за Армения, 10 точки - за Украйна и 12 точки - за Азербайджан.

Класирането отново се прави въз основа на две гласувания – на жури и зрители. Журитата вече казаха тежката си дума на снощната генерална репетиция преди големия финал, а зрителите направиха това по-късно вечерта.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар