Вход | Регистрация

Да танцуваме бачата!

Да танцуваме бачата!
Снимка: Север.бг

Няколко прости стъпки напред-назад, наляво-надясно, партньорско завъртане и ... ето - удоволствието "бачата" започва.

Дарина, Ваня и Иглика показват основните стъпки, после оставят танцуващите сами да усетят духа на музиката, израявайки го в чувствени движения на ханша и тялото. Трите момичето са приятелки от дълго време и казват, че танцуват откакто се помнят.

Създали са свой клуб по танци, в който всяка седмица посрещат и обучават нови хора, избрали да се отърсят от делничното напрежение с нещо неангажиращо и в същото време невероятно отпускащо. Обучават и младоженци за първия им сватбен танц.

"Имах главоболие, но след час и половина танци - изчезна. Музиката действа по-добре от хапче. Кара те да се отпуснеш и да не мислиш за нищо друго, освен за танците и за доброто настроение.", сподели Иван И. 

Притеснението да не объркаш "хореографията" го няма тук. Правилата, при които кавалерът води своята дама, са само леки "намеци" при поддръжката й, с които й подсказва как да изиграят танца.

"Това са сигнали и идеята е кавалерът да се научи да води, а дамата да го следва. Така може да се научим да танцуваме с всеки, защото знаем основните неща. Този танц е вид език и научавайки го, хората могат много по-свободно да общуват навсякъде.", обясни Дари.

Бачата е музикална форма на социално общуване, възникнал в провинциалната част на Доминиканската република, като танцът е бил "привилегия" на по-бедните прослойки в обществото.

Характерът на музиката е повлиян от меренгето, от панлатиноамериканския романтичен стил "болеро" и от редица други латиноамерикански стилове в китарата от Куба, Пуерто Рико, Мексико и Колумбия.

Когато усетиш латиномузиката и тя проникне в съзнанието ти, сякаш краката ти започват да се движат сами, а движенията идват някак естествено. "Когато има доверие и човек се отпусне, нещата ще се случат и танцът става. Всеки може да се научи да танцува. Клубът ни носи името на известна песен на "Aventura". Избрахме го, защото в песента се пее за целувка, а на всички езици целувката, както и танцът, означават приятелство."допълни още Дарина.

На 19 януари клубът по танци ще навърши две години и за рождения ден трите ентусиастки са подготвили невероятно шоу, в което ще се включат около 500 приятели и почитатели на латинотанците от цялата страна.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар