Вход | Регистрация

Диамантена сватба празнуваха в с.Паскалевец

След 12 години това е пърата сватба в селото

Диамантена сватба празнуваха в с.Паскалевец

Първата сватба от поне 12 години в павликенското село Паскалевец отбелязаха в деня на националния празник 3-ти март. Ритуалът беше по повод 60-та годишнина от брака на Милка и Върбан Върбанови.

"Диамантена сватба” беше организирана от кметството в с.Паскалевец, а лично кметския наместник Мирослав Димитров призна, че след три мандата начело на селото това е първата двойка, която венчава, макар и да не са младоженци.

Ритуалът напълно пресъздаде традициите. Още предната седмица дядо Върбан поискал отново ръката на своята любима и за втори път поднесъл годежен пръстен. Венчавката станала в много тесен семеен кръг – гости били само кръстниците и семейството на кмета. С букет от чимшир и коледниче, Върбан паднал на колене и, над 60 години след първата им среща, предложил брак на Милка.

Двамата се запознали в родното си село – Паскалевец, а по-късно прекарали доста години и в областния град. Върбан е дърводелец, а съпругата му е работила дълги години в радиозавода във Велико Търново. Имат един син и двама внуци – близнаци.

Сутринта в събота кръстницата Нели Петрова помогнала в дома на булката да сложат булото. През целия ритуал се спазвала традицията за сватба, макар и диамантена. Церемонията в местна зала води лично кметът Мирослав Димитров. Влюбената двойка беше посрещната с венци и червен килим, а на церемонията присъстваха голяма част от съседите им в Паскалевец.

"Целта на този ритуал е да покажем, че 60 г. брачен съюз са едно ново начало”, каза пред присъстващите кмета. "През изминалите 60 години съвместен живот нито един от двама ви не си е позволил да наруши законите на брака”, обърна се към брачната двойка той, "Като плод на Вашия труд е домът, който изградихте и запазихте, а плодът от Вашата любов са Вашите талантливи и обичани от Вас деца”.

След това двамата празнуващи размениха брачни клетви, Върбан отново чу заетното "Да”, след първия ритуал през 1952г. "Бъди ми вярна, ще ти бъда верен и аз. Обичам те!”, каза на благоверната си младоженецът. Двамата размениха пръстени и отпиха вино от високи чаши.

 

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и архиерейският наместник на Павликенска духовна околия Негово Високо Всепреподобие архимандрит Георгий бяха специални гости на диамантената сватба.

"Като диамантите е ненарушим вашият съюз,  като тях е дълготрайна вашата връзка. Поводът да празнувате днес, означава, че сте намерили хармония в човешките отношения, споделеност, доверие и опора в своя партньор в живота, което е истинско щастие. Пожелавам Ви да поддържате още дълги години огъня на любовта, да се радвате на взаимната си обич и подкрепа. Нека и след още десетилетия все така виждате своето щастие в щастието на другия и да благодарите за времето, в което съдбата ви е събрала.”, каза кмета в своето приветствие към семейство Върбанови.

Инж.Манолов подари на младоженците арт-пано за дома им.



Павликени
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар