Вход | Регистрация

Жените ловци у нас и в чужбина се увеличават

Жените ловци у нас и в чужбина се увеличават
Снимка: Булфото

Жените ловци се увеличават в последните няколко години в Европа.

Делът на жените в ловната общност варира в различните региони, но цифрите са най-високи в скандинавските страни, Германия, Австрия, Швейцария и Холандия. В Норвегия 12% от ловците са жени, а в Германия всяка десети ловец е жена. Най-малък е интересът от страна на дамите към авджийството в Белгия, Италия, Латвия - 1%. В Хърватия делът им е под 1 процент - 0,60%.

В България жените ловци също се увеличават с всяка година. Те дори си имат свой клуб "Бендида", който преди два месеца навърши 1 година.

Основните му цели са да съдейства и подкрепя пуцарките, да съхранява на културата и етиката и българските ловни традиции. Да създава контакти със сродни организации и сдружения в страната и чужбина за повишаване нивото на подготовка на своите членове, информирането на жените-ловци в областта на ловната кинология и ловната стрелба като спортни дисциплини.

Една от основните задачи е да се инициират дейности и мероприятия за създаването на мода, повлияна от лова и ловните облекла, да се пропагандира ловната кулинария като подходяща форма на здравословни хранителни навици. Желанието на ловджийките е да набират средства за подпомагане на мероприятия, свързани с лова и опазване на дивеча, опазване на природата и околната среда, организиране на фестивали, семинари, конференции, презентации, конкурси и други публични изяви.

Приоритет ще бъде създаването и подпомагането на клубове за развитие на физическата култура при жените.



бглов.ком
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар