Вход | Регистрация

За суеверията на Хелоуин

Католическият празник се свързва с келтите

За суеверията на Хелоуин
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Номер или лакомство?" С тези думи милиони, иначе нормални и приятни хора облечени като вещици, пирати, вампири, извънземни, призраци и какво ли още не и хванали за ръце децата си ще обикалят от къща на къща в Нощта на Вси светии.

Хелоуин е католически празник и за първи път е утвърден от папа Григорий IV през IX век. На този ден Католическата църква отдава почит към всички християнски светци и мъченици.

Корените на празника се свързват с древните келти, които в края на октомври отбелязвали традиционно своята Нова година (Samhain). Те вярвали, че в нощта срещу Нова година завесата, разделяща света на мъртвите от този на живите, е най-тънка и най-лесно може да се повдигне.

Келтите вярвали още, че на този ден душите на мъртвите навестявали Земята и търсели тела, в които да се вселят. За да се предпазят от злите мъртви, живите се обличали с животинска кожа и страховити маски. Оставяли нма прага на домовете си храна и се надявали духовете да ги пощадят и да не нахлуят в домовете им.

С католическия празник се свързват много поверия, някои от най-странните са:

- Ако на Хелоуин черна котка ти пресече пътя, е на късмет. Но, ако е бяла, ще имаш неприятности.

- Чуете ли стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте. В противен случай ще предизвикате смъртта;

- Ако на Хелоуин си облечете дрехите наобратно и тръгнете назад, първата жена, която срещнете, е вещица.

- Момичетата, които са неомъжени, но биха искали да зърнат лицето на бъдещия си съпруг, трябва да отидат до поток или река в нощта на празника и да носят фенер;

Хелоуин не е само Католически празник. Православната църква отбелязва празника Вси светии в началото на всяко лято, в първата седмица на Петдесетница.

Българите почитаме празника си на Задушница. Тази година най-голямата – Архангелова задушница, се пада на 2 ноември – седмица преди Архангелов ден.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар