Вход | Регистрация

Красен се готви за V Фестивал на гъбата

Красен се готви за V Фестивал на гъбата
bulgariatravel.org

В русенското село Красен се проведе петото издание на единствения по рода си Фестивал на гъбата. Това съобщи секретарят на Община иваново Галина Иларионова.

Освен изявите на фолклорни формации и самодейци от Красен и региона, най-голям интерес предизвика кулинарната изложба. Авторитетно жури оценява красивите и старателно приготвени ястия в отделни категории: ордьоври, основни ястия и десерти.

На фестивала бяха показани още рисунки на най-малките любители на гъбите, както и произведения на приложното изкуство.

Събитието се поведе в центъра на с. Красен.

1288645

Жители на селото бяха подготвили над 20 различни ястия с гъби – от сладкиши и торти, до пълнен заек и пай с гъби. Гости на празника бяха областният управител на Област Русе Венцислав Калчев, депутати, кметове на общини от региона. Фолклорни формации от цялата област се включиха в събитието.

На фестивала бяха представени различни видове гъби, произвеждани в с. Красен.

1289888

Местният гъбозавод е един от най-големите в България и според управителя му Светослав Стоянов произвежда около два тона печурки и кладница дневно. Областният управител пожела на жителите на селото да запазят уникалния си фестивал, да развиват производството на гъби и да имат достатъчно голям пазар, за да реализират продукцията си. По този начин Красен ще продължи да бъде Столица на гъбата.

Живописното русенско село се намира в центъра на националния природен парк Русенски Лом, община Иваново. Празникът на гъбата се провежда от 2009 г., като определената дата за това е 28 май.

"Има празник на ябълката, розата, защо да няма и на гъбата" казват организаторите на празника и допълват: "Все пак в Красен е най-големият гъбозавод на Балканите". Амбицията на организаторите е празникът да събира производители от цялата страна.

1289887


  
Идея за феста дават кметицата на общината Данка Матеева и кметицата на село Красен в този период Гинка Петрова.

Традиците в гледането на гъби са стари, прославили са селото от бившия Съветски съюз до Германия, Швеция и Холандия. Празникът е уникален и такъв до този момент у нас няма, годеят се организаторите.

 
Първият Празник на Гъбата през 2009 събира много гости от цялата страна на площада в селото и на дегустацията в "Шилковата къща”. Причината това да се случи е и поканата, отправена от организаторите от община Иваново на Националната туристическа борса във Велико Търново.

1289889

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар