Вход | Регистрация

Марс, идваме при теб!

Марсоходът е открил следи от вода

Марс, идваме при теб!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ето, че животът на Марс е възможен!

И изглеждащите като фантастика редица научно-популярни филми с учени, които смятат че населението на Земята може да се пренесе на съседната планета след години, преди още Слънцето да ни изпепели, са напълно реални. 

Дългоочакваната новина от марсоходът "Опортюнити" вече е факт. Той е открил в кратера Индевър на екватора на Марс следи от вода. Химическият състав и температура са били благоприятни за зараждането и поддържането на живот преди около 3,7 милиарда години.

Става дума за първите епохи в живота на Червената планета, се казва в статия, публикувана в сп. Science, цитирани от РИА Новости.

Оказва се, че кратерът Индевър се е "потапял" във вода не веднъж, а два пъти, и че химичният състав, температурата и други свойства на тази вода се различават значително. Горният слой на глинените наноси в този кратер съответствал напълно на предишните представи за химията на водата на Марс – те се образували в изключително кисела и наситена с минерали вода, негодна за зараждането на живот.

Когато марсоходът "надникнал" по-дълбоко, успял да открие на ръба на Индевър, на хълма Матиевич, наноси от по-древна глина, чийто химичен състав бил съвсем различен. Съдейки по високото съдържание на желязо и алуминий, тези наноси са се формирали на дъното на водоема с относително ниска киселинност или дори неутрално pH, което благоприятства зараждането на живот.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар