Вход | Регистрация

Митове и факти за шоколада

Митове и факти за шоколада
inm.com

Толкова много материали за правилно хранене ни се събраха, че сериозно обмисляме да отворим отделна рубрика специално за това. И няма как да бъде по по-различен начин, защото крайната цел е ясна, а постигането й, освен от спортуване, се нуждае и от правилно хранене, разсъждават от Sportuvai.bg. И хващат сладка тема - за шоколада... Какви са митовете и фактите?

 

Да, знаем, че очите на всяка жена светват, дори само при споменаването на думата шоколад. Да, знаем, че си търсят постоянно повод и извинение да се отдадат на това изкушение. Да, знаем, че всяко дете ще направи всичко на света за да похапне малко от него. Но на какво се дължи този магически магнетизъм на шоколада? Какво всъщност знаем и какво всъщност е заблуда от знанията ни?

 

1. Кофеин

 

Мит: Шоколадът е богат на кофеин.

 

Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеина и в едно безкофеиново кафе.

 

 

2. Холестерол

 

Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.

 

Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола.

 

 

3. Полезни вечества

 

Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.

 

Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.

 

 

4. Кариес

 

Мит: Шоколадът предизвиква кариес.

 

Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките.

 

 

5. Главоболие

 

Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.

 

Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.

 

 

6. Акне

 

Мит: Шоколадът го причинява.

 

Факт: През последните 20 години са направени безброй проучвания, доказващи, че няма никаква причинно-следствена връзка между хапването на шоколад и акнето. Отново мит. Дори част от учените и дерматолозите смятат, че диетата няма никаква роля върху формирането на акне.

 

 

7. Наднормено тегло

 

Мит: Шоколадът е причина за надебеляване.

 

Факт: Всяка храна може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества. В половин "средностатистически" шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано в диетата ви. Просто заменете друга високо-калорийна храна за шоколад от време на време.

 

Представяме ви и инфографиката от fitho.in.

744393a2-d5e0-0402-5b2c-ab9435b38ed3

 

Искате ли да научите още интересни новини? Проследете ни във << Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар