Вход | Регистрация

Млад учен представи Велико Търново в Будапеща

Млад учен представи Велико Търново в Будапеща
Снимка: Bulphoto

Младият учен Детелин Лучев от Института по математика и информатика - БАН презентира кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 по време на визита по научен обмен в Будапеща.

Презентацията предизвика голям интерес от страна на  унгарските учени, които изразиха възхищение от красотата на региона и особено от старинните богатства в старопрестолния град и аудио-визуалният спектакъл. Предстои тя да бъде представена и в Унгарския Национален музей.

През май и юни млади учени от БАН са на посещение в Будапеща по програма за високотехнологичен обмен на млади учени и във връзка със съвместната българо-унгарска разработка свързана с Велико Търново.

Екипи от ИМИ БАН и на унгарския Институт Computer and Automation Research работят съвместно по проект, свързан с 3D представяне на значими културни и научни събития от регион Велико Търново чрез глобална GPS базирана информационна система и мултилингвистичен културно-исторически пътеводител за регион Велико Търново.

Проектът е част от подготовката по канидатурата за Европейска столица на културата 2019 . Завършеният проект предстои  да бъде представен на международната културна конференция DIPP във Велико Търново тази есен.

Конференцията DIPP 2013 ще се състои от 18 до 21 септември с подкрепата на Община Велико Търново.

<<Sever.bg във Facebook>>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар