Вход | Регистрация

Повече практика в професионалните училища

Това искат от Българската асоциация на професионалните готвачи

Повече практика в професионалните училища
Снимка: Север.бг

Дуалното обучение да бъде заложено в обучението на младежите, които искат да продължат да се развиват като кулинари. Това искат от Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/. А именно, повече практика, наред с ученето, обяви във Велико Търново Андре Токев, президент на организацията. Той, заедно със над 30 представители на бранша отбелязаха Световният ден на готвача.

"В училищата голям процент децата учат, но още не са ориентирани. Борим се години наред с различни парньори от немската и австрийската камара заедно с българските институции да преминем към дуално обучение. За нас ще е най-добре. Оттам излизат истинските професионалисти. А и децата се сблъскват реално с проблемите, на място. Почти в цяла Европа е така. Повече практика, наред с ученето. Обучението трябва да е три-четири години", заяви Токев.

1079221

Като немски възпитаник и професионален стаж от 26 години той смята, че е добре в образованието ни да има семейни традиции.

"Дядо ти е майстор, баща ти, ти.  Така се пазят традициите. За това се плаща в Германия например, по 15 000 - 20 000 евро за професионално обучение. Искаме да се развиваме професията кулинар и в България. И всички заедно трябва да работим в тази насока, да екпериментираме, да рискуваме", казва още шеф Токев.

Идеята на шествието във Велико Търново е да се обърне повече внимание на професията готвач, да се покаже, че всяка една професия е достойна за уважение и да се създаде  кулинарна култура у всеки. Едно от позитивните дейности в последните години са кулинарните предавания, които са световна тенденция.

"А те се увеличават. Докато преди години само Ути Бъчваров готвеше, сега има и много други предавания. С тях наистина се издига статута на готвача. Трябва да се научим да уважаваме всяка една професия и хората, които работят за майсторите-готвачи, защото и те са важна част от цялото приготвяне на кулинарията. Затова трябва да развиваме професията", допълни президентът на БАПГ.

Затова неслучайно са и различните състезания на млади кулинари, организирани от асоциацията съвместно с Министерството на образованието. 

Празникът на готвача приключи с кулинарни "изпълнения" на живо в парк "Марно поле", от които граждани  и гости на Велико Търново можеха да опитат. 

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар